Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.
onet.pl
From: "pusiak" <p...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ciasteczka niebiańskie Magdaleny Bassett
Date: 9 Mar 2005 20:41:30 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 43
Message-ID: <6...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1110397290 13369 213.180.130.18 (9 Mar 2005 19:41:30
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Mar 2005 19:41:30 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 62.141.200.17, 192.168.243.39
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5)
Gecko/20041108 Firefox/1.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:234406
Ukryj nagłówki
Witam
Dziś zrobiłam ciasteczka niebiańskie Magdaleny Bassett
Moje spostrzeżenia:
- dla mnie za bardzo słodkie ale mężowi smakowały,
- ja bym dała trochę więcej orzechów,
- porozwalały mi się troszeczke przez ten niedopieczony środek i nie bardzo
nadają się dla gości (ale może powinnam bardziej popracować nad ich wyglądem)
A dlaczego nazywają się niebiańskie?
Wklejam na wszelki wypadek przepis
ciasteczka Niebianskie
110gr masla
175 gr cukru
1 jajko
1 lyzeczka aromatu do wyboru (rum, migdalowy, wanilia, brandy)
180 gr maki
1 lyzeczka sody oczyszczanej
2/3 szklanki orzechow wloskich w duzych kawalkach
Rozgrzac piec do 180C przez co najmniej pol godziny.
W mikserze utrzec maslo z cukrem, dodac jajko i aromat, ubic az
puszyste. Dodac make i sode, ubic dobrze, dodac orzechy, wymieszac.
Nakladac kawalki ciasta na blache w duzych odstepach. Mnie wychodzi 18
ciastek, ktore sa duze, po upieczeniu o srednicy 10-12 cm. Duze
ciasteczka smakuja lepiej niz male. Piec w rozgrzanym piecu dokladnie 10
minut i wyjac. Beda wygladac jak zupelnie niedopieczone, luzne, ale tak
ma byc. Po wystygnieciu sztywnieja, ale maja miekki srodek, co jest
pysznosciowe. Przelozyc po 5 minutach na kratki do calkowitego
wystygniecia. Nie klasc jednych na drugie, bo sie skleja w jedna wielka
mase.
Magdalena Bassett
pozdrawiam
pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|