Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.
edu.pl!uw.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.ceti.pl!not-for-mail
From: "Kasia Mikołajczyk" <k...@c...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ciasto korzenne (P) - troche za suche
Date: Tue, 12 Nov 2002 14:16:05 +0100
Organization: CETI S.C. (Krakow, Poland)
Lines: 44
Message-ID: <aqquml$mrd$1@druid.ceti.com.pl>
NNTP-Posting-Host: echo7.ceti.pl
X-Trace: druid.ceti.com.pl 1037106709 23405 62.121.128.47 (12 Nov 2002 13:11:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@c...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Nov 2002 13:11:49 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:134197
Ukryj nagłówki
Witam wszystkich i prosze o rade:
upieklam ciasto korzenne (przepis ponizej) i jest nawet dosc fajne, ale jest
ciut za suche. Czy ktos ma pomysl, co dodac, co zmienic, jaka sztuczke
wykonac, zeby bylo bardziej wilgotne? Z gory dziekuje za wszelkie rady!
Korzenne ciasto (wg aLek.)
http://www.se.com.pl/iso/stale/Kuchnia/kuchnia.asp?A
=P&P=1338&N=28 (dokladny
link)
5 jajek
1 szklanka maki
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
2-3 lyzeczek proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 lyzki kakao
4 lyzeczki cynamonu
1 1/2 lyzeczki imbiru (wzielam troche mniej)
margaryna (nie bylo dokladnie podane ile, wiec wzielam kostke - 250 g)
Przygotowujemy blache lub prodiz (smarujemy margaryna i posypujemy bulka
tarta), reszte margaryny roztapiamy w rondelku. Przygotowujemy mieszanke
maczna: mieszamy make pszenna z maka ziemniaczana, proszkiem do pieczenia,
kakao i przyprawami korzennymi. Jajka wbijamy do miski, w ktorej bedziemy
krecic ciasto, dosypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy, az
powstanie kogel-mogel. Do powstalej mieszanki dodajemy po trochu mieszanki z
maka i miksujemy. Jak maka sie skonczy to dolewamy do ciasta roztopiony
tluszcz i porzadnie miksujemy. Wlewamy na blache lub do prodiża i pieczemy
ok. 45 min.
Mozna zrobic polewe: roztapiamy maslo - 3 lyzki i slodzimy cukrem pudrem i
miodem - dla lekko korzennego smaku polewy, dodajemy kakao i mieszamy, az
sie zagotuje i polewamy na ciasto. Mozna przybrac orzechami, rodzynkami i
wiorkami kokosowymi.
Moje uwagi:
Ubilam najpierw bialka z cukrami, potem dodalam zoltka, a mieszanke maczna i
margaryne nie wmiksowalam, tylko wymieszalam z jajkami dokladnie lyzka.
Margaryna byla letnia. Pieklam dokladnie 45 min. w gazowym piekarniku w ok.
200 st. C.
pozdrawiam
Kasia
|