Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!news.gazeta.pl!www.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Jerzy Nowak" <w...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: dynia- a właściwie przetwory z dyni ;-)
Date: Wed, 22 Oct 2003 06:50:37 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 38
Message-ID: <bn59bt$huo$1@inews.gazeta.pl>
References: <bn145g$e4a$1@nemesis.news.tpi.pl>
<02ab01c397a0$ad68e480$9401a8c0@gk.incochg.pl>
<bn2mo4$sg3$1@inews.gazeta.pl> <021901c39692$8bd6af00$547c63d9@d3h6c1>
NNTP-Posting-Host: 195.205.152.193
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1066805437 18392 172.20.26.241 (22 Oct 2003 06:50:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 22 Oct 2003 06:50:37 +0000 (UTC)
X-User: wstrzasniety
X-Forwarded-For: unknown
X-Remote-IP: 195.205.152.193
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:96783
Ukryj nagłówki
s...@s...pl (Tadeusz Smal) napisał(a):
> From: "Jerzy Nowak" <w...@g...SKASUJ.TO.pl>
> > > > Drodzy ogrodnicy, czy znacie jakiś smaczny przepis[...]
> > > Przynajmniej czesc dyni pokroj w drobna kostke, [...]
> > Dynia w occie to dynia zmarnowana, jak dla mnie.
> > Zrób lepiej przecier (gotujesz jak dżem czy konfiturę) z dyni i zawekuj.
[...]
> > Najlepszy dodatek do ciasta drożdżowego. A jaki smak, mlask, właśnie
> spożywam takowe.
> >
> :)
> mam jeszcze pare (zoltych ) dyn
> i poprosze wiecej szczegolow o tej
> mlecznej z dynia czy na dyni [...]
To jest ulepszona zupa "NIC"
Zupa NIC z dynią
50 dag dyni
3/4 l mleka,
10-15 dag cukru, wanilia lub cukier waniliowy, goździki, cynamon, 4 świeże jajka
Dynię obrać, pokroić i zagotować, przetrzeć przez gęste sito lub zmiksować
(schłodzone).
Oddzielić żółtka od białek. Mleko osłodzić i zagotować z dodztkiem wanilii lub cukru
waniliowego i odstawić z ognia.
Z białek ubić sztywną pianę. Formować kulki wielkości jajka i nakładać łyżką na
gorące mleko.
Obgotować pianę z każdej strony, przewracając ją łyżką cedzakową. Ugotowaną pianę
wyjąć na półmisek.
Z żółtek utrzeć kogel-mogel i dodać do dyni. Stopniowo łączyć z ciepłym jeszcze
mlekiem.
Podawać zupę z pianą na wierzchu. Można ją jeść również z ryżem ale sama chyba
lepsza.
> a ten przecier to z samej dyni czy slodzony
> ?
Im więcej cukru tym lepiej się przechowuje ale nie kazdy lubi dynię zbyt słodką.
Chociaż może też i tak być, że szybciej sfermentuje. Dlatego lepiej 3 razy przesmażyć
ale bez cukru.
;-)
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|