Data: 2003-10-22 06:50:37
Temat: dynia- a właściwie przetwory z dyni ;-)
Od: "Jerzy Nowak" <w...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
s...@s...pl (Tadeusz Smal) napisał(a):
> From: "Jerzy Nowak" <w...@g...SKASUJ.TO.pl>
> > > > Drodzy ogrodnicy, czy znacie jakiś smaczny przepis[...]
> > > Przynajmniej czesc dyni pokroj w drobna kostke, [...]
> > Dynia w occie to dynia zmarnowana, jak dla mnie.
> > Zrób lepiej przecier (gotujesz jak dżem czy konfiturę) z dyni i zawekuj.
[...]
> > Najlepszy dodatek do ciasta drożdżowego. A jaki smak, mlask, właśnie
> spożywam takowe.
> >
> :)
> mam jeszcze pare (zoltych ) dyn
> i poprosze wiecej szczegolow o tej
> mlecznej z dynia czy na dyni [...]
To jest ulepszona zupa "NIC"
Zupa NIC z dynią
50 dag dyni
3/4 l mleka,
10-15 dag cukru, wanilia lub cukier waniliowy, goździki, cynamon, 4 świeże jajka
Dynię obrać, pokroić i zagotować, przetrzeć przez gęste sito lub zmiksować
(schłodzone).
Oddzielić żółtka od białek. Mleko osłodzić i zagotować z dodztkiem wanilii lub cukru
waniliowego i odstawić z ognia.
Z białek ubić sztywną pianę. Formować kulki wielkości jajka i nakładać łyżką na
gorące mleko.
Obgotować pianę z każdej strony, przewracając ją łyżką cedzakową. Ugotowaną pianę
wyjąć na półmisek.
Z żółtek utrzeć kogel-mogel i dodać do dyni. Stopniowo łączyć z ciepłym jeszcze
mlekiem.
Podawać zupę z pianą na wierzchu. Można ją jeść również z ryżem ale sama chyba
lepsza.
> a ten przecier to z samej dyni czy slodzony
> ?
Im więcej cukru tym lepiej się przechowuje ale nie kazdy lubi dynię zbyt słodką.
Chociaż może też i tak być, że szybciej sfermentuje. Dlatego lepiej 3 razy przesmażyć
ale bez cukru.
;-)
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|