« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-11-05 08:57:35
Temat: jaka sól do kiszenia kapusty?Niejodowana, czy jodowana?
Miałka czy kamienna gruba?
70 kg kapusty w drodze. Kiszenie niebawem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-11-05 09:04:48
Temat: Re: jaka sól do kiszenia kapusty?On 5 Lis, 09:57, Krzysztof <k...@g...com> wrote:
> Niejodowana, czy jodowana?
> Miałka czy kamienna gruba?
> 70 kg kapusty w drodze. Kiszenie niebawem.
kamienna nie jodowana
___________
jilett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-11-05 09:15:41
Temat: Re: jaka sól do kiszenia kapusty?
"Krzysztof" <k...@g...com> wrote in message
news:op.u2wy59mn6k64p4@kraszews-7bd0b2...
Niejodowana, czy jodowana?
Miałka czy kamienna gruba?
70 kg kapusty w drodze. Kiszenie niebawem.
Jest w sklepach Sól do przetworów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-11-05 09:21:07
Temat: Re: jaka sól do kiszenia kapusty?"Prawusek" <p...@i...pl> wrote in message
news:hcu5me$abs$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> "Krzysztof" <k...@g...com> wrote in message
> news:op.u2wy59mn6k64p4@kraszews-7bd0b2...
> Niejodowana, czy jodowana?
> Miałka czy kamienna gruba?
> 70 kg kapusty w drodze. Kiszenie niebawem.
>
> Jest w sklepach Sól do przetworów.
Sół kamienna niejodowana, bez antyzbrylacza - z Kłodawy.
Do kapusty 25dag na 10kg (sieczki z kapusty + marchew)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-11-05 12:56:38
Temat: Re: jaka sól do kiszenia kapusty?jilet pisze:
> On 5 Lis, 09:57, Krzysztof <k...@g...com> wrote:
>
>> Niejodowana, czy jodowana?
>> Miałka czy kamienna gruba?
>> 70 kg kapusty w drodze. Kiszenie niebawem.
>>
>
> kamienna nie jodowana
> ___________
> jilett
>
nie ma to znaczenia, ważne jest dobrze ubić
r.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-11-05 18:06:59
Temat: Re: jaka sól do kiszenia kapusty?On Thu, 05 Nov 2009 13:56:38 +0100
roman <r...@l...pl> wrote:
> ważne jest dobrze ubić
I przebijac drewniana palka.
--
PRecz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-11-05 18:10:28
Temat: Re: jaka sól do kiszenia kapusty?On Thu, 5 Nov 2009 10:21:07 +0100
"Prawusek" <p...@i...pl> wrote:
> Sół kamienna niejodowana, bez antyzbrylacza - z Kłodawy.
> Do kapusty 25dag na 10kg (sieczki z kapusty + marchew)
hm... nie za duzo tej soli? Ja na 10kg kapusty daje 200g soli i
wydaje mi sie, ze soli jest w sam raz, a ciut wiecej i bedzie za
slone. No ale nie wiem, nigdy nie sypalem wiecej, moze jest ok? :-)
--
PRecz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-11-05 18:24:52
Temat: Re: jaka sól do kiszenia kapusty?Ap3k wrote:
> On Thu, 5 Nov 2009 10:21:07 +0100
> "Prawusek" <p...@i...pl> wrote:
>
>> Sół kamienna niejodowana, bez antyzbrylacza - z Kłodawy.
>> Do kapusty 25dag na 10kg (sieczki z kapusty + marchew)
>
> hm... nie za duzo tej soli? Ja na 10kg kapusty daje 200g soli i
> wydaje mi sie, ze soli jest w sam raz, a ciut wiecej i bedzie za
> slone. No ale nie wiem, nigdy nie sypalem wiecej, moze jest ok? :-)
Jest OK, najwyżej się przed spożyciem wypłucze, a wieksza pewność, że się
nie popsuje.
Justyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-11-05 18:52:24
Temat: Re: jaka sól do kiszenia kapusty?On Thu, 05 Nov 2009 19:24:52 +0100
krys <k...@p...onet.pl> wrote:
> Jest OK, najwyżej się przed spożyciem wypłucze, a wieksza pewność, że
> się nie popsuje.
Plukac kapuste? :-)
Wiesz, kilo soli na 10 kilo kapusty da wrecz
gwarancje, ze sie nie popsuje. ;-) Tylko wlasnie moje pytanie, co ze
smakiem?
--
PRecz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-11-05 18:59:53
Temat: Re: jaka sól do kiszenia kapusty?Ap3k wrote:
> On Thu, 05 Nov 2009 19:24:52 +0100
> krys <k...@p...onet.pl> wrote:
>
>> Jest OK, najwyżej się przed spożyciem wypłucze, a wieksza pewność, że
>> się nie popsuje.
>
> Plukac kapuste? :-)
Jakbyś spróbował mojej kapusty, jak jest już dobrze ukwaszona, to byś
szczękościsku dostał:-). I nie od soli, tylko od kwasu.
> Wiesz, kilo soli na 10 kilo kapusty da wrecz
> gwarancje, ze sie nie popsuje. ;-)
Jakie kilo? Mowa była o ćwierć kilo na 10 kapusty.
> Tylko wlasnie moje pytanie, co ze
> smakiem?
Rzecz gustu. Kiszę 40 kg kapuchy z kilogramem soli i nie narzekamy.Ale
płukać trzeba, dla usunięcia nadmiaru kwasu.
Justyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |