Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia klarowanie win domowych

Grupy

Szukaj w grupach

 

klarowanie win domowych

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2000-02-11 07:00:36

Temat: klarowanie win domowych
Od: "Piotr Zajączkowski" <P...@i...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wielokrotnie słyszałem o problemach z klarowaniem się win robionych domowym
sposobem, jednak do niedawna nie miałem z tym do czynienia. Chciałem się
dowiedzieć, czy może listowicze mają jakieś sposoby aby pozbyć się brzydkiej
"opalizacji" w winie, które teoretycznie już osiągnęło dojrzałość do
butelkowania.

Dziękuję i pozdrawiam
Piotr Zajączkowski




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-11 08:36:52

Temat: Re: klarowanie win domowych
Od: Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl> szukaj wiadomości tego autora

Piotr Zajączkowski wrote:
>
> Wielokrotnie słyszałem o problemach z klarowaniem się win robionych domowym
> sposobem, jednak do niedawna nie miałem z tym do czynienia. Chciałem się
> dowiedzieć, czy może listowicze mają jakieś sposoby aby pozbyć się brzydkiej
> "opalizacji" w winie, które teoretycznie już osiągnęło dojrzałość do
> butelkowania.
>
> Dziękuję i pozdrawiam
> Piotr Zajączkowski

Trzeba zaczac, od tego ze musisz podac z czego i jak robiles
to wino. W zaleznosci jakich owocow uzyles moze np. byc za malo
garbunikow.

Sposobow klarowania jest kilka, np saczenie,
to zalezy ile masz tego wina, kilka beczek czy jeden
balon. Mozna klarowac bialkiem z jajka (lub
tanina (gdy brak garbinikow).
Zanim zaczniesz klarowac zrob testy na malej ilosci wina,
zeby go nie popsuc.
Tak czy owak taka operacja zawsze negatywnie wplywa na smak wina.
Mozna tez klarowac innymi skladnikami np. krew.


Marek S.
--
+---------------------------------------------------
----------------+
| Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL |
| OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY |
| Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505 |
| FAX NO. (+48) (056) 542477 |
+---------------------------------------------------
----------------+

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-11 09:02:50

Temat: Re: klarowanie win domowych
Od: "Piotr Zajączkowski" <P...@i...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora


Dzieki za informacje. Mam jeszcze prosbe o uzupelnienie ich o orientacyjne
dawki czynników klarujacych.
Moim problemem jest 15l wina z dzikiej rózy 3 miesiace po ustaniu
fermentacji cichej (2 razy zlewane znad osadu). Dokladnych proporcji owoców
, wody i cukru nie pamietam w tej chwili (mam gdzies zapisane). Po
fermentacji drozdzami Madera (SGGW) wino jest pólslodkie/slodkie. Nie
dawalem pozywki dla drozdzy.

Piotr Zajaczkowski

Użytkownik Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@c...uni.torun.pl...

>
> Trzeba zaczac, od tego ze musisz podac z czego i jak robiles
> to wino. W zaleznosci jakich owocow uzyles moze np. byc za malo
> garbunikow.
>
> Sposobow klarowania jest kilka, np saczenie,
> to zalezy ile masz tego wina, kilka beczek czy jeden
> balon. Mozna klarowac bialkiem z jajka (lub
> tanina (gdy brak garbinikow).
> Zanim zaczniesz klarowac zrob testy na malej ilosci wina,
> zeby go nie popsuc.
> Tak czy owak taka operacja zawsze negatywnie wplywa na smak wina.
> Mozna tez klarowac innymi skladnikami np. krew.
>
>
> Marek S.
> --
> +---------------------------------------------------
----------------+
> | Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL |
> | OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY |
> | Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505 |
> | FAX NO. (+48) (056) 542477 |
> +---------------------------------------------------
----------------+


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-11 09:40:20

Temat: Re: klarowanie win domowych
Od: Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl> szukaj wiadomości tego autora

Piotr Zajączkowski wrote:
>
> Dzieki za informacje. Mam jeszcze prosbe o uzupelnienie ich o orientacyjne
> dawki czynników klarujacych.
> Moim problemem jest 15l wina z dzikiej rózy 3 miesiace po ustaniu
> fermentacji cichej (2 razy zlewane znad osadu). Dokladnych proporcji owoców
> , wody i cukru nie pamietam w tej chwili (mam gdzies zapisane). Po
> fermentacji drozdzami Madera (SGGW) wino jest pólslodkie/slodkie. Nie
> dawalem pozywki dla drozdzy.

Dokladne informacje, skladniki i sposoby sa w ksiazce Jana Cieslaka
"Domowy wrob win i wodek" tytulu nie jestem pewien.
Moge podac w poniedzialek.
Wracajac do wina z rozy. To waze jest czy robies owocow suszonych czy
swiezych, same skorki czy cale owoce. A jak owoce to czy jez
rozgniatales.
Ktos kiedys wspominal, ze wino z swiezych sie ciezko klaruje.
ja robie z suszonych i jest zawsze ok.


Marek


--
+---------------------------------------------------
----------------+
| Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL |
| OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY |
| Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505 |
| FAX NO. (+48) (056) 542477 |
+---------------------------------------------------
----------------+

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-11 10:36:02

Temat: Re: klarowanie win domowych
Od: "Piotr Zajączkowski" <P...@i...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@c...uni.torun.pl...

>
> Dokladne informacje, skladniki i sposoby sa w ksiazce Jana Cieslaka
> "Domowy wrob win i wodek" tytulu nie jestem pewien.
> Moge podac w poniedzialek.
> Wracajac do wina z rozy. To waze jest czy robies owocow suszonych czy
> swiezych, same skorki czy cale owoce. A jak owoce to czy jez
> rozgniatales.
> Ktos kiedys wspominal, ze wino z swiezych sie ciezko klaruje.
> ja robie z suszonych i jest zawsze ok.
>
>
> Marek
>
Juz uzupelniam.
Wino z dzikiej rozy (Rosa canina) robilem po raz pierwszy. Uzywalem calych,
zbieranych przed przymrozkami owocow (usuwalem jedynie szypulki i
pozostalosci okwiatu).

Piotr Zajaczkowski


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-11 12:16:19

Temat: Re: klarowanie win domowych
Od: "W.Przybylski" <z...@z...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Znajomy klarował podgrzewając wino do 80 stop. C.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-12 15:30:43

Temat: Re: klarowanie win domowych
Od: "Hans" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


W.Przybylski napisał(a) w wiadomości: ...
>Znajomy klarował podgrzewając wino do 80 stop. C.
>


Podgrzewanie do 80 stopni nie jest klarowaniem, a pasteryzacją, którą
można wykonać na winie sklarowanym, odleżakowanym w balonie i rozlanym
do butelek. Zawsze tak robię. oprawia trwałość wina.

pozdrawiam Hans

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-12 15:30:43

Temat: Re: klarowanie win domowych
Od: "Hans" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


W.Przybylski napisał(a) w wiadomości: ...
>Znajomy klarował podgrzewając wino do 80 stop. C.
>


Podgrzewanie do 80 stopni nie jest klarowaniem, a pasteryzacją, którą
można wykonać na winie sklarowanym, odleżakowanym w balonie i rozlanym
do butelek. Zawsze tak robię. oprawia trwałość wina.

pozdrawiam Hans

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-14 08:24:48

Temat: Re: klarowanie win domowych
Od: Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hans wrote:
>
> W.Przybylski napisał(a) w wiadomości: ...
> >Znajomy klarował podgrzewając wino do 80 stop. C.
> >
>
> Podgrzewanie do 80 stopni nie jest klarowaniem, a pasteryzacją, którą
> można wykonać na winie sklarowanym, odleżakowanym w balonie i rozlanym
> do butelek. Zawsze tak robię. oprawia trwałość wina.
>
Psteryzacja napewno wplywa na trwalosc wina, ale
zmienia walory smakowe na gorsze. Wino z dzikiej rozy
zawiera wiele witamin oraz inne pozyteczne zwiazki, czesc
z nich w tem 80 sie juz rozklada.


Marek

PS. Najlepszym sposobem na trwalosc, to wyprodukowac
wino o najwiekszym stezeniu alkoholu.
Wina slodkie sa trwalsze od wytrawnych.
Szczelne zamkniecie, przechowywanie w chlodnym
pomieszczeniu.



--
+---------------------------------------------------
----------------+
| Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL |
| OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY |
| Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505 |
| FAX NO. (+48) (056) 542477 |
+---------------------------------------------------
----------------+

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

PIZZA - Przepis /sprawdzony i smaczny/
do Paula-gratin
Prosba
Ciasto drożdżowe
zurek !!!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Muszki :-)
Zielone pomidory!
ratowanie kapusty
Dla Stokrotki gratulacje
Ziemniaczki moje kochane :-)

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X