Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia klarowanie win domowych Re: klarowanie win domowych

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: klarowanie win domowych

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.torun.pl!ma
t.uni.torun.pl!not-for-mail
From: Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: klarowanie win domowych
Date: Fri, 11 Feb 2000 09:36:52 +0100
Organization: Uniwersytet Mikolaja Kopernika WMiI
Lines: 33
Message-ID: <3...@c...uni.torun.pl>
References: <880c4h$9rf$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: chem.uni.torun.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: ultra60.mat.uni.torun.pl 950258038 19579 158.75.3.22 (11 Feb 2000 08:33:58
GMT)
X-Complaints-To: n...@m...uni.torun.pl
NNTP-Posting-Date: 11 Feb 2000 08:33:58 GMT
X-Mailer: Mozilla 3.01Gold (X11; I; SunOS 5.7 sun4m)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:22957
Ukryj nagłówki

Piotr Zajączkowski wrote:
>
> Wielokrotnie słyszałem o problemach z klarowaniem się win robionych domowym
> sposobem, jednak do niedawna nie miałem z tym do czynienia. Chciałem się
> dowiedzieć, czy może listowicze mają jakieś sposoby aby pozbyć się brzydkiej
> "opalizacji" w winie, które teoretycznie już osiągnęło dojrzałość do
> butelkowania.
>
> Dziękuję i pozdrawiam
> Piotr Zajączkowski

Trzeba zaczac, od tego ze musisz podac z czego i jak robiles
to wino. W zaleznosci jakich owocow uzyles moze np. byc za malo
garbunikow.

Sposobow klarowania jest kilka, np saczenie,
to zalezy ile masz tego wina, kilka beczek czy jeden
balon. Mozna klarowac bialkiem z jajka (lub
tanina (gdy brak garbinikow).
Zanim zaczniesz klarowac zrob testy na malej ilosci wina,
zeby go nie popsuc.
Tak czy owak taka operacja zawsze negatywnie wplywa na smak wina.
Mozna tez klarowac innymi skladnikami np. krew.


Marek S.
--
+---------------------------------------------------
----------------+
| Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL |
| OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY |
| Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505 |
| FAX NO. (+48) (056) 542477 |
+---------------------------------------------------
----------------+

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.02 Piotr Zajączkowski
11.02 Marek Smolinski
11.02 Piotr Zajączkowski
11.02 W.Przybylski
12.02 Hans
12.02 Hans
14.02 Marek Smolinski
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"