Data: 2000-02-11 09:02:50
Temat: Re: klarowanie win domowych
Od: "Piotr Zajączkowski" <P...@i...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dzieki za informacje. Mam jeszcze prosbe o uzupelnienie ich o orientacyjne
dawki czynników klarujacych.
Moim problemem jest 15l wina z dzikiej rózy 3 miesiace po ustaniu
fermentacji cichej (2 razy zlewane znad osadu). Dokladnych proporcji owoców
, wody i cukru nie pamietam w tej chwili (mam gdzies zapisane). Po
fermentacji drozdzami Madera (SGGW) wino jest pólslodkie/slodkie. Nie
dawalem pozywki dla drozdzy.
Piotr Zajaczkowski
Użytkownik Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@c...uni.torun.pl...
>
> Trzeba zaczac, od tego ze musisz podac z czego i jak robiles
> to wino. W zaleznosci jakich owocow uzyles moze np. byc za malo
> garbunikow.
>
> Sposobow klarowania jest kilka, np saczenie,
> to zalezy ile masz tego wina, kilka beczek czy jeden
> balon. Mozna klarowac bialkiem z jajka (lub
> tanina (gdy brak garbinikow).
> Zanim zaczniesz klarowac zrob testy na malej ilosci wina,
> zeby go nie popsuc.
> Tak czy owak taka operacja zawsze negatywnie wplywa na smak wina.
> Mozna tez klarowac innymi skladnikami np. krew.
>
>
> Marek S.
> --
> +---------------------------------------------------
----------------+
> | Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL |
> | OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY |
> | Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505 |
> | FAX NO. (+48) (056) 542477 |
> +---------------------------------------------------
----------------+
|