Data: 2000-02-11 08:36:52
Temat: Re: klarowanie win domowych
Od: Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Piotr Zajączkowski wrote:
>
> Wielokrotnie słyszałem o problemach z klarowaniem się win robionych domowym
> sposobem, jednak do niedawna nie miałem z tym do czynienia. Chciałem się
> dowiedzieć, czy może listowicze mają jakieś sposoby aby pozbyć się brzydkiej
> "opalizacji" w winie, które teoretycznie już osiągnęło dojrzałość do
> butelkowania.
>
> Dziękuję i pozdrawiam
> Piotr Zajączkowski
Trzeba zaczac, od tego ze musisz podac z czego i jak robiles
to wino. W zaleznosci jakich owocow uzyles moze np. byc za malo
garbunikow.
Sposobow klarowania jest kilka, np saczenie,
to zalezy ile masz tego wina, kilka beczek czy jeden
balon. Mozna klarowac bialkiem z jajka (lub
tanina (gdy brak garbinikow).
Zanim zaczniesz klarowac zrob testy na malej ilosci wina,
zeby go nie popsuc.
Tak czy owak taka operacja zawsze negatywnie wplywa na smak wina.
Mozna tez klarowac innymi skladnikami np. krew.
Marek S.
--
+---------------------------------------------------
----------------+
| Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL |
| OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY |
| Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505 |
| FAX NO. (+48) (056) 542477 |
+---------------------------------------------------
----------------+
|