Data: 2000-02-14 08:24:48
Temat: Re: klarowanie win domowych
Od: Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Hans wrote:
>
> W.Przybylski napisał(a) w wiadomości: ...
> >Znajomy klarował podgrzewając wino do 80 stop. C.
> >
>
> Podgrzewanie do 80 stopni nie jest klarowaniem, a pasteryzacją, którą
> można wykonać na winie sklarowanym, odleżakowanym w balonie i rozlanym
> do butelek. Zawsze tak robię. oprawia trwałość wina.
>
Psteryzacja napewno wplywa na trwalosc wina, ale
zmienia walory smakowe na gorsze. Wino z dzikiej rozy
zawiera wiele witamin oraz inne pozyteczne zwiazki, czesc
z nich w tem 80 sie juz rozklada.
Marek
PS. Najlepszym sposobem na trwalosc, to wyprodukowac
wino o najwiekszym stezeniu alkoholu.
Wina slodkie sa trwalsze od wytrawnych.
Szczelne zamkniecie, przechowywanie w chlodnym
pomieszczeniu.
--
+---------------------------------------------------
----------------+
| Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL |
| OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY |
| Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505 |
| FAX NO. (+48) (056) 542477 |
+---------------------------------------------------
----------------+
|