Data: 2000-02-11 10:36:02
Temat: Re: klarowanie win domowych
Od: "Piotr Zajączkowski" <P...@i...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@c...uni.torun.pl...
>
> Dokladne informacje, skladniki i sposoby sa w ksiazce Jana Cieslaka
> "Domowy wrob win i wodek" tytulu nie jestem pewien.
> Moge podac w poniedzialek.
> Wracajac do wina z rozy. To waze jest czy robies owocow suszonych czy
> swiezych, same skorki czy cale owoce. A jak owoce to czy jez
> rozgniatales.
> Ktos kiedys wspominal, ze wino z swiezych sie ciezko klaruje.
> ja robie z suszonych i jest zawsze ok.
>
>
> Marek
>
Juz uzupelniam.
Wino z dzikiej rozy (Rosa canina) robilem po raz pierwszy. Uzywalem calych,
zbieranych przed przymrozkami owocow (usuwalem jedynie szypulki i
pozostalosci okwiatu).
Piotr Zajaczkowski
|