Data: 2000-02-11 09:40:20
Temat: Re: klarowanie win domowych
Od: Marek Smolinski <m...@c...uni.torun.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Piotr Zajączkowski wrote:
>
> Dzieki za informacje. Mam jeszcze prosbe o uzupelnienie ich o orientacyjne
> dawki czynników klarujacych.
> Moim problemem jest 15l wina z dzikiej rózy 3 miesiace po ustaniu
> fermentacji cichej (2 razy zlewane znad osadu). Dokladnych proporcji owoców
> , wody i cukru nie pamietam w tej chwili (mam gdzies zapisane). Po
> fermentacji drozdzami Madera (SGGW) wino jest pólslodkie/slodkie. Nie
> dawalem pozywki dla drozdzy.
Dokladne informacje, skladniki i sposoby sa w ksiazce Jana Cieslaka
"Domowy wrob win i wodek" tytulu nie jestem pewien.
Moge podac w poniedzialek.
Wracajac do wina z rozy. To waze jest czy robies owocow suszonych czy
swiezych, same skorki czy cale owoce. A jak owoce to czy jez
rozgniatales.
Ktos kiedys wspominal, ze wino z swiezych sie ciezko klaruje.
ja robie z suszonych i jest zawsze ok.
Marek
--
+---------------------------------------------------
----------------+
| Marek J. Smolinski E-mail: M...@C...UNI.TORUN.PL |
| OFFICE: NICHOLAS COPERNICUS UNIVERSITY DEPT. OF CHEMISTRY |
| Gagarina 7/112 87-100 TORUN POLAND PHONE NO. (+48) (056) 6114505 |
| FAX NO. (+48) (056) 542477 |
+---------------------------------------------------
----------------+
|