Data: 2007-03-01 07:54:01
Temat: krowki z bialej czekolady...
Od: Marsjasz <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
w ostatnim dodatku kulinarnym GW znalazlem taki przepis...
czy ktos juz go wyprobowal czy bede pierwszy?
Krówki z białej czekolady
30 g masła, 125 ml słodzonego skondensowanego mleka, 300 g białej
czekolady, 80 g solonych orzeszków pistacjowych
W rondlu doprowadzamy do wrzenia masło i mleko. Zmniejszamy ogień i
gotujemy przez 3 minuty. Trzeba cały czas mieszać, bo mleko może
przywierać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy
tak długo, aż masa stanie się gładka. Dodajemy orzechy pistacjowe. Masę
wylewamy do prostokątnej foremki wyłożonej lekko natłuszczoną folią
aluminiową. Najlepiej użyć formy do keksu. Masa powinna mieć po wylaniu
około 2 cm grubości, więc nie zajmie całej formy. Brzeg folii wystarczy
zawinąć ku górze, aby czekoladowa masa nie rozpłynęła się na całą
foremkę. Wierzch masy wygładzamy nożem. Po schłodzeniu tniemy
stwardniały blok na równe krówki.
|