Data: 2003-01-19 04:03:09
Temat: lody makowe
Od: "Asia" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
witajcie
na stronie www.puszkkka.spinacz.pl znalazlam przepis na lody z makiem
p.M.Gessler. Brzmi bardoz smakowicie i chce go jutro wyprobować , ale mam
jedna wątpliwość - dodaje sie tam śmietanę kremówke, nie ma ani słowa o tym
aby ja ubie - jak myślicie - przeoczenie czy ma być nie ubita?
przepis idzie tak:
Składniki:
1 l + jeszcze troszke smietanki kremowki 30 % (najlepsza z Wyszkowa)
2 szkl. mielonego maku (jak na makowiec)
6 zoltek
migdaly
2 lyzki cukru pudru
2 kieliszki likieru amaretto
Przepis:
z zoltek robimy kogel-mogel, mieszamy go z makiem, dodajemy 1 l smietanki.
zamrazamy.
sos: na patelni prazymy migdaly w calosci. potem kruszymy je walkiem pod
lniana sciereczka. dodajemy cukier puder, smietanke i likier.
To ubijalibyście te śmietanę?
nigdy nie robilam lodów więc nie mam tez pojecie jak się zwykle je robi
pozdrawiam
Asia
|