Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: "doktorynka" <nic z tego@bez.adressu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: moje metody na tort
Date: Sat, 16 Sep 2006 19:27:43 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <eehc7d$hrd$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: aun248.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1158427694 18285 83.27.21.248 (16 Sep 2006 17:28:14
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 16 Sep 2006 17:28:14 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278095
Ukryj nagłówki
Tak robie tort, ktory jest w naszej rodzinie b. lubiany!
Biszkopt z ok. 500 g mąki. Zwykly. Kroję na 3 placki.
Masa:
1)
Jedno piętro
Kroję na kawłki kwaskowate jabłka, duszę je w rondelku do miękkości, z
cynamonem, cukrem waniliowym i odrobiną soku cytrynowego (do smaku). Jeszcze
ciepłą masę rozsmarowuję na biszkopcie.
Zdarza sie, że jabłka w masie lekko pochrupują w czasie jedzenia :) A ich
smak dobrze się komponuje z orzechami włoskimi.
2)
Drugie piętro
Jako że ma to być, tort, na górnym piętrze zwykle rozsmarowuję bita śmietanę
z drobno posiekanymi orzechami. Najlepiej wloskimi i najsmaczniejsze toto
jest na drugi dzień, jak sie skladniki przegryza. Do smietany daje minimum
cukru, po to, zeby byl smietankowy kontrast ze slodkim biszkoptem.
3)
Dach
A na samym wierzchu tortu uniknam słodkiej i tłustej mazi. Robię to tak:
biorę gorzkie kakao, które rozrabaiam gorącą wodą tak, żeby było gestą masą
i rozsmarowuję na powierzchni. Efekt: przyjemny kontrast gorzkiej czekolady
w stosunku do słodkiego ciasta. Poza tym, latwo sie do niej kleja wszelie
bakalie i taka polewa jest gładka, lsniaca i podkreśla smakowite obłosci
tortu :)
Smacznego!
|