« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2012-03-27 16:52:48
Temat: Re: nie-kefir maćkowyDnia Tue, 27 Mar 2012 10:46:49 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):
> On Tue, 27 Mar 2012 12:43:52 +0200, Ikselka wrote:
>> Dnia Tue, 27 Mar 2012 10:52:44 +0200, Stefan napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:1g52kqcw93tia$.p71x2iz5esai$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Mon, 26 Mar 2012 16:10:34 +0200, krys napisał(a):
>>>>
>>>>> Ikselka wrote:
>>>>>
>>>>> Mój dojrzewał pod kołdrą, zawinięty dodatkowo w koc.
>>>>
>>>> Wątpię, aby miał temp. 30 stopni.
>>>> --
>>> z reguły mają 36,6 stopnia :)))
>>> pozdr
>>
>> A, skoro dojrzewa w nogach...
>
> W nogach zimniej.
To tylko u zimnych... ;-P
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2012-03-27 16:54:23
Temat: Re: nie-kefir maćkowyDnia Tue, 27 Mar 2012 14:11:05 +0200, Bbjk napisał(a):
> W dniu 2012-03-27 12:42, Ikselka pisze:
>> Mojaś Ty upierdliwa
>
> Szczęśliwie dla mnie ani jedno, ani drugie.
No widzisz, każdy ma prawo do pozytywnego odbioru SIEBIE 333-)
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2012-03-27 17:03:13
Temat: Re: nie-kefir maćkowyIkselka wrote:
> Dnia Tue, 27 Mar 2012 07:50:29 +0200, krys napisał(a):
>
>> I słusznie, bo w koc zawija się się jogurt podgrzany do około 50stopni, i
>> on sobie tam stygnie.
>
> Bardzo ciekawe, jakie to bakterie jogurtowe przeżywają tę temperaturę.
Pewnie mutanty.
>
>> Ale rozumiem, że masz jedyny patent na wszystko.
>
> Alez skoro jogurt jest dla Ciebie wszystkim...
Nie bede Ci tłumaczyć, że usiłujesz każdego kto czymkolwiek sie podzieli
nawracać na "Ja, XL wiem NAJlepiej"
>
>> Nie zamierzam Ci udowadniać, że nie jestem wielbłądem.
>
> Nie, skąd - Ty tylko podgrzewasz jogurt do 50 stopni 3333-)
No popatrz, a mimo tego jogurt miał się dobrze.
EOT
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2012-03-27 17:25:25
Temat: Re: nie-kefir maćkowyDnia Tue, 27 Mar 2012 19:03:13 +0200, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Tue, 27 Mar 2012 07:50:29 +0200, krys napisał(a):
>>
>>> I słusznie, bo w koc zawija się się jogurt podgrzany do około 50stopni, i
>>> on sobie tam stygnie.
>>
>> Bardzo ciekawe, jakie to bakterie jogurtowe przeżywają tę temperaturę.
>
> Pewnie mutanty.
>>
>>> Ale rozumiem, że masz jedyny patent na wszystko.
>>
>> Alez skoro jogurt jest dla Ciebie wszystkim...
>
> Nie bede Ci tłumaczyć, że usiłujesz każdego kto czymkolwiek sie podzieli
> nawracać na "Ja, XL wiem NAJlepiej"
Ależ wolno Ci wiedzieć to NAJlepiej 333-)
>>
>>> Nie zamierzam Ci udowadniać, że nie jestem wielbłądem.
>>
>> Nie, skąd - Ty tylko podgrzewasz jogurt do 50 stopni 3333-)
>
> No popatrz, a mimo tego jogurt miał się dobrze.
Oczywiście, ponieważ to MLEKO sie podgrzewa, a potem dodaje szczep.
333-)
> EOT
eot
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2012-03-28 06:10:51
Temat: Re: nie-kefir maćkowyIkselka wrote:
>>>> Nie zamierzam Ci udowadniać, że nie jestem wielbłądem.
>>>
>>> Nie, skąd - Ty tylko podgrzewasz jogurt do 50 stopni 3333-)
>>
>> No popatrz, a mimo tego jogurt miał się dobrze.
>
> Oczywiście, ponieważ to MLEKO sie podgrzewa, a potem dodaje szczep.
> 333-)
>
Tylko sprostowanie - To jest TWÓJ WYMYSŁ, że JA podgrzewam JOGURT do 50
stopni. I powyżej jest na to dowód.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2012-03-28 12:28:53
Temat: Re: nie-kefir maćkowyOn 28 Mar, 08:10, krys <k...@p...onet.pl> wrote:
> Ikselka wrote:
> >>>> Nie zamierzam Ci udowadniać, że nie jestem wielbłądem.
>
> >>> Nie, skąd - Ty tylko podgrzewasz jogurt do 50 stopni 3333-)
>
> >> No popatrz, a mimo tego jogurt miał się dobrze.
>
> > Oczywiście, ponieważ to MLEKO sie podgrzewa, a potem dodaje szczep.
> > 333-)
>
> Tylko sprostowanie - To jest TWÓJ WYMYSŁ, że JA podgrzewam JOGURT do 50
> stopni. I powyżej jest na to dowód.
Dowód?
3-)
Ogrzewając do 50 stopni JOGURT (a nie MLEKO przed zaszczepieniem) po
prostu go termizujesz. To nic, że to temperatura < 60st, ale właśnie
przedłużone przetrzymanie w temp. bliskiej 50 stopni to też
termizacja. Może i jogurt jako masa białkowa ma się dobrze ze względu
na trwałość, ale bakterie jogurtowe (czyli to, o co najbardziej chodzi
w jogurcie) w nim nie mają się najlepiej - masz po prostu białkowy
ukwaszony produkt z nikłą zawartością (bo nie twierdzę, że z zerową)
żywych bakterii. Ogrzewanie JOGURTU (a nie MLEKA przed zaszczepieniem)
do 50st wpływa ujemnie na jego mikroflorę, a dodatnio jedynie na
trwałość, może i na konsystencję.
I oczywiście myśl sobie dalej co tam chcesz - ale jesz martwą masę
białkową.
Vide: "jogurt termizowany":
http://kulinaria.blog.pl/krtka-rozprawka-o-jogurtach
,15243385,n
PS. Mleko w proszku też wymysł jakiś dziwny...
--
XL najlepiejwiedząca
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2012-03-28 12:57:08
Temat: Re: nie-kefir maćkowyOn 28 Mar, 14:28, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> On 28 Mar, 08:10, krys <k...@p...onet.pl> wrote:
>
> > Ikselka wrote:
> > >>>> Nie zamierzam Ci udowadniać, że nie jestem wielbłądem.
>
> > >>> Nie, skąd - Ty tylko podgrzewasz jogurt do 50 stopni 3333-)
>
> > >> No popatrz, a mimo tego jogurt miał się dobrze.
>
> > > Oczywiście, ponieważ to MLEKO sie podgrzewa, a potem dodaje szczep.
> > > 333-)
>
> > Tylko sprostowanie - To jest TWÓJ WYMYSŁ, że JA podgrzewam JOGURT do 50
> > stopni. I powyżej jest na to dowód.
>
> Dowód?
> 3-)
> Ogrzewając do 50 stopni JOGURT (a nie MLEKO przed zaszczepieniem) po
> prostu go termizujesz. To nic, że to temperatura < 60st, ale właśnie
> przedłużone przetrzymanie w temp. bliskiej 50 stopni to też
> termizacja. Może i jogurt jako masa białkowa ma się dobrze ze względu
> na trwałość, ale bakterie jogurtowe (czyli to, o co najbardziej chodzi
> w jogurcie) w nim nie mają się najlepiej - masz po prostu białkowy
> ukwaszony produkt z nikłą zawartością (bo nie twierdzę, że z zerową)
> żywych bakterii. Ogrzewanie JOGURTU (a nie MLEKA przed zaszczepieniem)
> do 50st wpływa ujemnie na jego mikroflorę, a dodatnio jedynie na
> trwałość, może i na konsystencję.
> I oczywiście myśl sobie dalej co tam chcesz - ale jesz martwą masę
> białkową.
>
> Vide: "jogurt termizowany":http://kulinaria.blog.pl/krtka-rozprawk
a-o-jogurtach,15243385,n
>
> PS. Mleko w proszku też wymysł jakiś dziwny...
> --
> XL najlepiejwiedząca
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dfb257ff68c21048
.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/03f5518c9c244b60
.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e7f6dc0f35edef67
.html
:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2012-04-02 16:01:33
Temat: Re: nie-kefir maćkowy"krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:4f7078db$0$26696$65785112@news.neostrada.pl...
> Mój dojrzewał pod kołdrą, zawinięty dodatkowo w koc.
a do kina go zabrałeś? :)
- prawdziwy, szczęśliwy eko-jogurt :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2012-04-02 16:05:56
Temat: Re: nie-kefir maćkowyhttp://www.klubznizek.pl/szczegoly/482/3%2C5+z%C5%82
+zamiast+7+z%C5%82+za+2+litry+ekologicznego+mleka+Kr
asula%21+%C5%9Awie%C5%BCe+mleko+pochodz%C4%85ce+z+ka
szubskiej+Ecofarmy%21+Naturalny+smak+mleka+prosto+od
+krowy%21?bn=1&email_id=482&friend_ref_id=newsletter
&ui=58396&noi=367&t=n4f5efe1bc28b9
- 'prosto od krowy, nieprzetworzone i nie poddane pasteryzacji'
Wyzwolenie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |