« poprzedni wątek | następny wątek » |
231. Data: 2017-05-04 09:50:01
Temat: Re: noze kuchenneW dniu 03.05.2017 o 20:38, Akarm pisze:
> W dniu 2017-05-03 o 19:03, Wiesiaczek pisze:
>
>
>
>> No i w dalszym ciągu uważam, że do dobrego, polskiego chleba najlepszy
>> jest nóż gładki, nie pozostawiający po krojeniu ani jednego okruszka.
>
> Wolno ci tak uważać. ;)
> Ja mam porównanie.
> I przedstawiłem swoją ocenę w oparciu o bezpośrednią konfrontację.
Panowie! Nie wiem, czy to kwestia "dobrego polskiego" (raczej nie o to
chodzi), ale na ilość okruszków i rodzaj noża duży wpływ ma samo
pieczywo. Jeden rodzaj pieczywa lepiej się kroi nożem bez ząbków, np.
chleb z gładką i miękką skórką, a inny - z ząbkami, np. pieczywo z
chrupiącą skórką, nierówne, typu włoskie ciabiaty, francuskie bagietki,
_polskie_ bułki pszenne itd. Ja na ten przykład do krojenia mojej
ulubionej bułki z mojej ulubionej piekarni, o takiej:
http://piekarnia-biskupin.pl/produkt/bulka-knypel/ zawsze biorę nóż
ząbkowany.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
232. Data: 2017-05-04 09:58:00
Temat: Re: noze kuchenneW dniu 01.05.2017 o 18:59, Stokrotka pisze:
>> Cieszę się, że wreszcie to widzisz.
>
> A coś ty taka dziś w złym humorku i tylko Ikselkę objeżdżasz?
Ja objeżdżam? Po Stokroć!
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
233. Data: 2017-05-04 09:59:07
Temat: Re: noze kuchenneW dniu 01.05.2017 o 20:13, Ikselka pisze:
> Stokrotka <o...@g...pl> wrote:
>>> Cieszę się, że wreszcie to widzisz.
>> A coś ty taka dziś w złym humorku i tylko Ikselkę objeżdżasz?
> Czterdziestka. Rycząca.
Gdyby po ilości i częstotliwości objeżdżania wnioskować o wieku, to
musiałabyś być już grubo po setce. Ryczącej.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
234. Data: 2017-05-04 12:27:20
Temat: Re: noze kuchennePszemol <P...@P...com> wrote:
> Co złego w okruszkach? Ja je uwielbiam z deski zbierać razem z mąką i
> ziołami strzepanymi ze skórki chleba :-)
>
>
I co dalej?
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
235. Data: 2017-05-04 12:33:49
Temat: Re: noze kuchenneFEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 01.05.2017 o 20:13, Ikselka pisze:
>> Stokrotka <o...@g...pl> wrote:
>>>> Cieszę się, że wreszcie to widzisz.
>>> A coś ty taka dziś w złym humorku i tylko Ikselkę objeżdżasz?
>> Czterdziestka. Rycząca.
>
> Gdyby po ilości i częstotliwości objeżdżania wnioskować o wieku, to
> musiałabyś być już grubo po setce. Ryczącej.
>
Coraz częściej tak się czuję - mentalnie - kiedy Cię czytam...
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
236. Data: 2017-05-04 12:40:36
Temat: Re: noze kuchenneW dniu .05.2017 o 09:50 FEniks <x...@p...fm> pisze:
> W dniu 03.05.2017 o 20:38, Akarm pisze:
>> W dniu 2017-05-03 o 19:03, Wiesiaczek pisze:
>>
>>
>>
>>> No i w dalszym ciągu uważam, że do dobrego, polskiego chleba najlepszy
>>> jest nóż gładki, nie pozostawiający po krojeniu ani jednego okruszka.
>>
>> Wolno ci tak uważać. ;)
>> Ja mam porównanie.
>> I przedstawiłem swoją ocenę w oparciu o bezpośrednią konfrontację.
>
> Panowie! Nie wiem, czy to kwestia "dobrego polskiego" (raczej nie o to
> chodzi), ale na ilość okruszków i rodzaj noża duży wpływ ma samo
> pieczywo. Jeden rodzaj pieczywa lepiej się kroi nożem bez ząbków, np.
> chleb z gładką i miękką skórką, a inny - z ząbkami, np. pieczywo z
> chrupiącą skórką, nierówne, typu włoskie ciabiaty, francuskie bagietki,
> _polskie_ bułki pszenne itd. Ja na ten przykład do krojenia mojej
> ulubionej bułki z mojej ulubionej piekarni, o takiej:
> http://piekarnia-biskupin.pl/produkt/bulka-knypel/ zawsze biorę nóż
> ząbkowany.
Ciągle pomijacie jeden z istotniejszych problemów.
Chleb mocno tępi noże, niezależnie czy "prawdziwy", czy odpiekany z
mrożonki!
Ja przez długi czas chleb kroiłem zwykłym nożem (uniwersalnym, szefa
kuchni).
Też zakładałem, że nóż ząbkowany zwyczajnie _musi_ kruszyć, bo taka jego
konstrukcja.
Do czasu, kiedy zacząłem doceniać dobre, ostre noże i nauczyłem się nimi
kroić.
Każde narzędzie jest po to, żeby je używać zgodnie z przeznaczeniem.
Gwóźdź można wbić nawet butem, ale o ileż sprawniej młotkiem.
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
237. Data: 2017-05-04 13:17:33
Temat: Re: noze kuchenneTrefniś <t...@m...com> wrote:
> Ciągle pomijacie jeden z istotniejszych problemów.
> Chleb mocno tępi noże, niezależnie czy "prawdziwy", czy odpiekany z
> mrożonki!
Nie jest to dla mnie "problem", bo nie kupuję noża dla samego posiadania
noża, lecz aby kroił. Nóż MA się tępić. Nie istnieją noże, które się nie
tępią.
Nóż MA się tępić, buty zdzierać, podłoga brudzić i niszczyć. Itp. Po to są.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
238. Data: 2017-05-04 13:30:36
Temat: Re: noze kuchenneW dniu .05.2017 o 13:17 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> Ciągle pomijacie jeden z istotniejszych problemów.
>> Chleb mocno tępi noże, niezależnie czy "prawdziwy", czy odpiekany z
>> mrożonki!
>
> Nie jest to dla mnie "problem", bo nie kupuję noża dla samego posiadania
> noża, lecz aby kroił. Nóż MA się tępić. Nie istnieją noże, które się nie
> tępią.
G e n i a l n e ! ! !
To teraz pochwal się, jak często ostrzysz swój nóż uniwersalny/szefa
kuchni/Santoku, którym kroisz chleb.
O ile w ogóle ostrzysz (albo Twój mąż), bo naprawdę śmiem wątpić, czy
znasz materię.
Parafrazując: kroić każdy może, czasem lepiej lub czasem gorzej :)
> Nóż MA się tępić, buty zdzierać, podłoga brudzić i niszczyć. Itp. Po to
> są.
A ciuchy można kupować nowe po ubrudzeniu. Bo przecież pralki nas zabijają.
Proste jak "Świat według Ikselki".
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
239. Data: 2017-05-04 13:56:55
Temat: Re: noze kuchenneW dniu 04.05.2017 o 12:33, Ikselka pisze:
> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> W dniu 01.05.2017 o 20:13, Ikselka pisze:
>>> Stokrotka <o...@g...pl> wrote:
>>>>> Cieszę się, że wreszcie to widzisz.
>>>> A coś ty taka dziś w złym humorku i tylko Ikselkę objeżdżasz?
>>> Czterdziestka. Rycząca.
>> Gdyby po ilości i częstotliwości objeżdżania wnioskować o wieku, to
>> musiałabyś być już grubo po setce. Ryczącej.
>>
> Coraz częściej tak się czuję - mentalnie - kiedy Cię czytam...
Podrzucić parę sposobów na odmłodzenie?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
240. Data: 2017-05-04 14:04:43
Temat: Re: noze kuchenneW dniu 2017-05-04 o 12:40, Trefniś pisze:
> Ciągle pomijacie jeden z istotniejszych problemów.
> Chleb mocno tępi noże, niezależnie czy "prawdziwy", czy odpiekany z
> mrożonki!
Ale tylko taki upieczony razem z piaskiem. Albowiem stal można stępić
czymś o twardości co najmniej zbliżonej do twardości stali.
--
Akarm
http://bykom-stop.cba.pl/
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |