« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-22 06:27:12
Temat: Re: piana z białek> 5 jajek.
> Dodaję do niej pół szklanki cukru > Kasia
>
Moim zdanie dajesz za mało cukru. Najlepsz proporcja to 3 łyżki na 1 iałko.
Madzia G.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-22 06:36:11
Temat: Re: piana z białekUżytkownik <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:3b36.00000a5a.41511b3d@newsgate.onet.pl...
>> 5 jajek.
>> Dodaję do niej pół szklanki cukru > Kasia
>>
> Moim zdanie dajesz za mało cukru. Najlepsz proporcja to 3 łyżki na 1
> iałko.
Ale to NIE BEZY (o ile dobrze zrozumiałem).
Pozdrowienia, MarcinB.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 08:56:37
Temat: Re: piana z białekBardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi !!! :-)
Bede teraz eksperymentować z tą kartoflanką (mąką ziemniaczaną) to chyba to
samo co?
Pozdrowienia
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 08:59:21
Temat: Re: piana z białek
Użytkownik "Andro" <a...@p...tp.pl> napisał w wiadomości
news:cipdmk$f1n$1@nemesis.news.tpi.pl...
> NIech ciasto po upieczeniu chwilę poczeka w piecu
Ciasto czekało w piecu az temperatura spadla, i to nic nie dało...
Pozdrowionka
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 09:03:00
Temat: Re: piana z białek
> Bede teraz eksperymentować z tą kartoflanką (mąką ziemniaczaną) to chyba
to
> samo co?
a tak z ciekawosci w jakich rejonach naszego pieknego kraju ziemniaki zwane
sa kartoflami?
Ja z Gdanska pochodze i u mnie w domu sie tak mawialo i zastanaiwma sie czy
to regionalna (kaszubska) nazwa.
Pochodzi chyba od niemieckiego slowa ktore podobnie brzmi....
W Poznaniu pyry, a moze funkcjonuja jeszce inne nazwy?
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-22 16:55:35
Temat: Re: piana z białek
> a tak z ciekawosci w jakich rejonach naszego pieknego kraju ziemniaki
zwane
> sa kartoflami?
To chyba wszędzie tam, gdzie były wpływy niemieckie. Na śląsku na pewno.
Natalia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-24 18:32:27
Temat: Re: piana z białek
"Kasia" <k...@o...pl> wrote in message
news:cipa5h$sk8$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
> Mam problem - co robić aby piana z białek nie opadała po upieczeniu?
> Robie pyszny sernik na którym na wierzchu jest właśnie piana z 5 jajek.
> Dodaję do niej pół szklanki cukru i w piecu piana ta pięknie wyrasta,
> poprostu marzenie, ale gdy wyłącze piec zaraz zaczyna opadać :(. Czy ktoś
> wie, co należy dodać do takiej piany aby nie opadła?
>
> Pozdrawiam
> Kasia
>
>Zawsze, gdy pieke ciasto z piana na gorze, stosuje taki sposob - 15 min,
>przed koncem pieczenia przechodze na termoobieg /wczesniej obie grzalki/.
>Termoobieg powoduje, ze piana robi sie sztywna i nie opada.
Zycze powodzenia.
A moze podasz przepis na sernik ?
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |