Data: 2003-09-22 09:09:31
Temat: pytania przetworcze
Od: Ola <f...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam Zacnych Grupowiczow!
Mam kilka pytan zwiazanych z powzietym ostatnio postanowieniem zrobienia
nalewki sliwkowej. Przepis z ksiazki Cieslaka przewiduje uzycie
kilograma sliwek wegierek. Zdawaloby sie ze nic prostrzego a jednak mam
dylemat. Na bazarku znalazlam: wegierki "lowickie", wegierki
"dabrowickie", wegierki "francuskie" tudziez wegierki "zwykle". Czy do
mojego celu nadaja sie tylko te ostatnie? Czy te inne odmiany to rowniez
wegierki?
Kolejna sprawa to suszone owoce tarniny i glogu. W sklepie zielarskim sa
dostepne ale czy te z zielarskiego (przeznaczone pewnie na jakies
tajamne odwary) beda sie nadawac? A jesli nie to czy gdzies mozna
znalezc dziko rosnaca tarnine i glog, zeby samemu ususzyc owoce?
Byc moze te pytania nadaja sie bardziej na pl.rec.kuchnia ale mam
nadzieje ze znajdzie sie ktos, kto bedzie znal odpowiedzi
Dzieki i pozdrawiam,
Ola
|