Data: 2000-10-13 06:59:10
Temat: technika smazenia
Od: "Markus" <m...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
witam wszystkich,
Moje pytanie dotyczy czynnosci przed wlozeniem miesiwa na rozgrzany tłuszcz
pytanie brzmi: czy ma znaczenie wczesniejsze rozgrzanie patelni przed
wlaniem oleju czy tez jest to bez znaczenia, a wazne jest tylko wlasciwe
rozgrzanie tłuszczu
Osobiście zawsze rozgrzewam patelnie (dośc mocno) potem wkladam (lub wlewam)
tluszcz, rozgrzewam go do odpowiedniej temperatury a potem klade to co ma
być smażone. Wydaje mi sie że tak jest prawidlowo (ale jest to odczucie
intuicyjne bez zadnego poparcia teorii). I tak bylo do wczoraj, kiedy zona
stwierdzila ze nie ma to zadnego znaczenia aby patelnia byla wczesniej
rozgrzewana, twierdzi ze mozna wlewac tluszcz na zimna patelnie i razem
rozgrzac przed wlozeniem np. miesa .... i nie mialem zadnego argumentu aby
potwierdzic moja teorie.
Czy zna jakies teoretyczno praktyczne argumenty na poparcie ktorejs z
teorii???
A moze pytanie w ogole nie ma sensu ?
pozdrowienia
Markus
|