Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "hmmm" <k...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: trybula
Date: Thu, 23 Mar 2000 20:06:09 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 51
Message-ID: <8bdq1p$25n$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: view-as.man.polbox.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 953838457 2231 212.244.204.202 (23 Mar 2000 19:07:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 23 Mar 2000 19:07:37 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25448
Ukryj nagłówki
witajcie :)
własnie jestem na diecie (Montignac), mam przepis na sałatkę jajeczną (racze
j jaja z sosem), wygląda apetycznie, ale nie wiem co to jest trybula...
zioło?
można je czymś zastąpić?
a może można kupić gdzieś w Warszawie?
ślicznie proszę o pomoc w tej kwestii a dla zainteresowanych cytuję w/w prze
pisik
(autorką przepisu jest Tia Tummers)
sałatka jajeczna dla 4 osób
4-8 ugotowanych jaj, niezupełnie na twardo
dressing:
1dl białego wina
2 żółtka
100g tłustego twarogu (odsączonego)
1/2 pęczka trybuli drobno posiekanej
1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
pieprz i sól
dekoracja:
sałata lodowa, pokojona w paseczki
pomidor bez skórki i pestek, pokrojony w paski
sos vinagrtte
W rondelku podgrzać wino, aż wyparuje do objętości ok. 3 łyżek.
W duży arnku zagotowac wodę.
Na garnku z wrzącą wodą ustawić rondelek, do którego wbić żółtka.
Żółtka ubijać ("au bain marie") (<--moja znajomość francuskiego jest "dość"
skromna, co to znaczy?) z winem, aż powstanie gęsta piana jajeczna.
Mieszając, dodawać stopniowo twarogu, połączyć z tybulą i pietruszką, dopraw
ić do smaku pieprzem i solą.
Ciepły dressing podawać do ugotowanych jaj.
Potrawę uzupełnić sałatą (lodową) z pokrojonym pomidorem w sosie vinagrette.
pozdrawiam
hmmm (vel krasnalka)
|