Data: 2000-03-23 19:06:09
Temat: trybula
Od: "hmmm" <k...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
witajcie :)
własnie jestem na diecie (Montignac), mam przepis na sałatkę jajeczną (racze
j jaja z sosem), wygląda apetycznie, ale nie wiem co to jest trybula...
zioło?
można je czymś zastąpić?
a może można kupić gdzieś w Warszawie?
ślicznie proszę o pomoc w tej kwestii a dla zainteresowanych cytuję w/w prze
pisik
(autorką przepisu jest Tia Tummers)
sałatka jajeczna dla 4 osób
4-8 ugotowanych jaj, niezupełnie na twardo
dressing:
1dl białego wina
2 żółtka
100g tłustego twarogu (odsączonego)
1/2 pęczka trybuli drobno posiekanej
1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
pieprz i sól
dekoracja:
sałata lodowa, pokojona w paseczki
pomidor bez skórki i pestek, pokrojony w paski
sos vinagrtte
W rondelku podgrzać wino, aż wyparuje do objętości ok. 3 łyżek.
W duży arnku zagotowac wodę.
Na garnku z wrzącą wodą ustawić rondelek, do którego wbić żółtka.
Żółtka ubijać ("au bain marie") (<--moja znajomość francuskiego jest "dość"
skromna, co to znaczy?) z winem, aż powstanie gęsta piana jajeczna.
Mieszając, dodawać stopniowo twarogu, połączyć z tybulą i pietruszką, dopraw
ić do smaku pieprzem i solą.
Ciepły dressing podawać do ugotowanych jaj.
Potrawę uzupełnić sałatą (lodową) z pokrojonym pomidorem w sosie vinagrette.
pozdrawiam
hmmm (vel krasnalka)
|