Data: 2007-06-20 19:50:45
Temat: zapiekany makaron z serem + (czosnek + przecier)
Od: Marian <3...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam. Nie wiem jak w wielu przepisach można znaleźć informacje o
SMARZENIU MAKARONU, niemniej jednak wpadłem na ten pomysł i...
pozwólcie, że napiszę o nim kilka słów.
Otórz gotujemy świderki - i niech to będzie cała paczka. Raczej niech
będą one ugotowane na twardo - czyli średnio miękko. Następnie
odcedzamy. Obsuszamy. Mieszakmy z małą puszczeczką koncentratu
pomidorowego i na patelnie. Smarzymy na oleju - takim jakim akurat
mamy. Można dodać KILKA pokrojonych w plasterki ząbków czosnku.
Smarzymy dość długo. Chodzi o to, żeby z MAKARONÓW Zrobiła sie
"grzanka".
Gdy już makarony będą prawie mocno wysmarzone - dodajemy naszego
ulubionego sera żółtego i zapiekamy wszystko razem. Jeszcze tylko
jakieś przyprawy i... efekt gotowy: twardy chrupiący podkład - dobrze
nadający sie do gryźniemia + smak, aromat i konsystencja roztopionego
sera - na przykład jakiegoś pleśniaka + pomidorki (z przecieru) +
jakieś ziółka. Nic nie mówię, ale można spróbować to zrobić na oliwe z
oliwek, albo na klarowanym maśle.
Smacznego i pozdrawiam! :-)
|