Data: 2001-10-21 15:13:24
Temat: zdradzcie wasze sekrety
Od: <n...@m...ch>
Pokaż wszystkie nagłówki
Podzielcie sie waszymi sekretami kulinarnymi!... Udogodnieniami w gotowaniu,
odkryciami nowych, lepszych sposobow na...
Moje najnowsze odkrycie to ciasta i nalesniki ze swiezo zmielonej maki. Zupelna
rewelacja! Na nalesniki miele gryke w zwyklym mlynku do kawy, wychodza
boskie:))) Podobnie z pierogami z maki gryczanej - swiezo zmielona maka z
dodatkiem soli zalana wrzatkiem zamienila sie w ciasto pierogowe w jakies 20
sekund!... Prawie wcale nie musialam wyrabiac. Zrobilam tez ciasto drozdzowe ze
stosunkowo swiezej (tym razem kupionej w sklepie) bialej maki - w porownaniu do
wczesniejszych prob to "niebo a ziemia". Ciasto po raz pierwszy wyroslo mi
naprawde pieknie a ser bialy z wierzchu nie splynal na dno:))
Jeszcze wam zdradze moje male udogodnienie w ubijaniu jajek: czesto w przepisie
najpierw kreci sie zoltka z cukrem itd. a na sam koniec ubija bialka na piane.
Przez cale moje zycie meczylam sie ja glupia myciem lopatek od miksera po
ubijaniu zoltek, dopiero teraz wpadlam na pomysl, zeby bialka
ubic n a j p i e r w. Odstawiam je nastepnie na bok, spokojnie krece zoltka i z
czystym sumieniem dodaje gotowa piane na koniec. Niby nic takiego, a jaka
ulga...
pozdrawiam
Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|