Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bambus w szynce, czyli o jakości jedzenia w sklepach Bambus w szynce, czyli o jakości jedzenia w sklepach

Grupy

Szukaj w grupach

 

Bambus w szynce, czyli o jakości jedzenia w sklepach

następny post »
Data: 2009-02-17 12:22:58
Temat: Bambus w szynce, czyli o jakości jedzenia w sklepach
Od: "Saulo" <s...@l...po>
Pokaż wszystkie nagłówki

http://wyborcza.pl/1,76842,6279638,Bambus_w_szynce.h
tml?as=1&ias=6&startsz=x

"Pytam ekspedientkę w rybnym: skąd ta panga? Ona, że z Koszalina. - Jak to z
Koszalina, jak w Koszalinie pangi nie żyją? - To z Bałtyku. Nie wie, że ta
panga pochodzi z Wietnamu, z hodowli w delcie Mekongu. A delta Mekongu jest
ściekiem. Rozmowa z Markiem Szczygielskim, kujawsko-pomorskim inspektorem
jakości towarów rolno-spożywczych, który śledzi masło, chleb i chodzące
mięso "

"Co najobrzydliwszego pan widział w pracy?

- U dużego producenta wędlin znaleźliśmy w zeszłym roku kontener z mięsem
bez mała chodzącym. Zapach miało tak odrażający, że inspektorzy niemal
wymiotowali. To było przygotowane do wrzucenia w wędlinę przeznaczoną dla
wojska. Wojsko niby wszystko zje. Ale żołnierze się skarżyli na jakość
wędlin i jednostka poprosiła mnie o skontrolowanie dostawcy."

"- Dużo nieprawidłowości widzimy przy sprzedaży ryb mrożonych w tzw.
glazurze. To jest sprzedaż wody za wysoką cenę. Glazury może być nawet 50
proc. Mistrzowie potrafią ją tak nałożyć, że ryba wygląda jak ryba, a
produkt składa się w połowie z wody.

To zgodne z prawem?

- Zgodne, o ile jest podana zawartość glazury. Ale jak pan pójdzie do
supermarketu i będzie kupował rybę z lady chłodniczej, to takiej informacji
pan nie znajdzie. Rzuca pan w domu kilo ryby na patelnię, zostaje pół
kilograma. Jak zaczęliśmy na to zwracać uwagę, zaczęto zmniejszać ilość
glazury, jednocześnie pompując wodę do wnętrza ryby. Są takie urządzenia,
gęsto umieszczone tysiąc igieł - wstrzykuje się wodę z polifosforanami,
które ją utrzymują, żeby nie wypływała. Polifosforanów może być do 0,5
proc., a potrafią związać wielokrotność swojej masy."

"Z wędlinami się robi tak samo?

- Tak, z tym że sposobów na sprzedaż wody jest tu znacznie więcej: dodaje
się karagen, skrobię modyfikowaną, błonnik. Ostatnio modny jest błonnik z
bambusa. Bardzo delikatny, ma trudno wyczuwalne włókna, nie ma wrażenia
szorstkości przy jedzeniu. To tzw. wędliny wysokowydajne.

Bambus w szynce też jest zgodny z prawem?

- Tak, bo w wędlinach panuje wolnoamerykanka. Producent nie jest zobowiązany
do utrzymywania żadnych standardów, chyba że coś zadeklaruje. Może
zadeklarować, że wędlina zawiera do 70 proc. wody. I my mamy prawo tylko
sprawdzić, czy nie przekroczył 70 proc. wody."

Saulo


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.02 Panslavista
17.02 Jan Werbiński
17.02 Aicha
17.02 Saulo
17.02 krys
17.02 mariusz
17.02 mariusz
18.02 Panslavista
18.02 Misiek
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6