Data: 2001-07-05 19:03:34
Temat: Cebula po węgiersku
Od: "Rafal" <w...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Słyszałem, że można uzyskać charakterystyczny "węgierski" smak,
(cokolwiek by to miało oznaczać) podczas smażenia cebuli i dodając w
odpowiednim momencie sproszkowaną ostrą paprykę. Ważny podobno jest
moment dodania papryki. Cebula staje się wtedy niemal przźroczysta.
Zna ktoś może to zagadnienie i mógłby się wypowiedzieć, dodaje się do
tego jeszcze coś?
Chociaż jestem chłopcem, lubię poeksperymentować w kuchni, ostatnio
robię coś takiego: do smażonej cebuli dodaję przyprawy (sól, pieprz,
przyprawa do ziemniaków, papryka, przyprawa do pizzy, curry) aż się
zeszkli, potem kładę to na pieczywo, posypuję żółtym serem i zapiekam
aż ser się roztopi na tej samej patelni na której robiłem cebulę, ale
wracając do tematu, zna ktoś jakiś ciekawy sposób na cebulę?
Szczególnie ten wspomniany na początku :-)
Pozdrawiam, bywam u Was niezwykle rzadko, więc z góry przepraszam
jeżeli przypadkiem podobny temat był niedawno ale obiecuję poprawę.
--
Rafał
|