« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-10-03 14:39:42
Temat: Co powinnas wiedziec o kluseczkach Barilla !!!). Jak wyglada producent kluskow, czyli Guido Barilla.
http://www.lintraprendente.it/wp-content/themes/cc_n
ewspaper/timthumb.php?src=http://www.lintraprendente
.it/wp-content/uploads/2013/04/guido-barilla.jpg&q=9
0&w=479&zc=1
2). Jak wygladaja konsumenci kluseczkow:
http://us.123rf.com/400wm/400/400/sumners/sumners090
7/sumners090700012/5204818-an-overweight-man-enjoyin
g-a-plate-of-spaghetti--shot-with-fish-eye-lens--foc
us-is-on-the-face.jpg
http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/114391
84/2/stock-photo-11439184-big-man-eating-spaghetti.j
pg
http://thumbs.dreamstime.com/x/fat-man-eating-pasta-
17962637.jpg
3). Jak wyglada z bliska sam produkt:
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-fr
c1/578705_10152023223152985_1371968490_n.jpg
Smacznego,
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-10-03 20:36:18
Temat: Re: Co powinnas wiedziec o kluseczkach Barilla !!Przecież powszechnie wiadomo, że nie tyje się od umiarkowanych ilości "klusków" ani
"kluseczków", a od tego, ile się ich je i co się z nimi podaje...
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-10-03 21:31:49
Temat: Re: Co powinnas wiedziec o kluseczkach Barilla !!Dnia Thu, 3 Oct 2013 11:36:18 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> Przecież powszechnie wiadomo, że nie tyje się od umiarkowanych ilości "klusków" ani
"kluseczków", a od tego, ile się ich je i co się z nimi podaje...
>
...a zwłaszcza co się z nimi podaje; kiedyś na wsi jedzono głównie
ziemniaki i mleko/ser i nikt gruby nie chodził...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-10-04 12:51:05
Temat: Re: Co powinnas wiedziec o kluseczkach Barilla !!W dniu 2013-10-03 21:31, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 3 Oct 2013 11:36:18 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
>
>> Przecież powszechnie wiadomo, że nie tyje się od umiarkowanych ilości "klusków"
ani "kluseczków", a od tego, ile się ich je i co się z nimi podaje...
>>
>
> ...a zwłaszcza co się z nimi podaje; kiedyś na wsi jedzono głównie
> ziemniaki i mleko/ser i nikt gruby nie chodził...
>
Kiedyś to się jadło ciężki chleb ze słoniną lub smalcem. Ziemniaki
krasiło skwarkami i polewało tłuszczem, gdzie kwaśne mleko było tylko
dodatkiem. Kiełbasa była tłusta jak cholera, bo po uboju się niczego nie
marnowało a ten tłuszcz w coś trzeba było władować. Chude było tylko od
święta (szynki, schaby). Dobry rosół rozpoznawało się po rozmiarach
pływających oczek. A sery twarogowe... to nie były dzisiejsze 0.5%
tłuszczu, oj nie.... Nikogo nie było stać na dzisiejsze "light" frykasy
a większość była chuda jak patyki, w przeciwieństwie do nas. Chyba
chodzi o bilans energetyczny... (kcal zjedzone/kcal spalone) ;) Ech...
dzieciństwo mi się przypomniało :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2013-10-04 16:49:22
Temat: Re: Co powinnas wiedziec o kluseczkach Barilla !!Dnia Fri, 04 Oct 2013 12:51:05 +0200, u...@d...invalid napisał(a):
> Kiedyś to się jadło ciężki chleb ze słoniną lub smalcem. Ziemniaki
> krasiło skwarkami i polewało tłuszczem, gdzie kwaśne mleko było tylko
> dodatkiem. Kiełbasa była tłusta jak cholera, bo po uboju się niczego nie
> marnowało a ten tłuszcz w coś trzeba było władować. Chude było tylko od
> święta (szynki, schaby). Dobry rosół rozpoznawało się po rozmiarach
> pływających oczek.
To mówisz o tzw bogatej wsi, nie o zwyczajnej. Zwyczajna jadała głównie
pokarm roślinny i mleko/ser/jajka. Przy czym już jajka to był luksus...
Typowy obiad to ziemniaki i mleko. Rzadko jajka, bo jajka się sprzedawało
na targu. Podczas żniw jajka, ser i ew. mięso dostawali głownie kosiarze z
uwagi na wysiłek fizyczny. Mój ojciec pisał pracę magisterską na temat
żywnosci na przełomie wieków, pisał ją 2 lata, bardzo intensywnie pracując
nad zebraniem materiałów - najwięcej czasu spędził na Wawelu w Archiwum i
Bibliotece Krakowskiej Kapituły Katedralnej i tamtejsze źródła koscielne
podają to wszystko bardzo szczegółowo.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2013-10-04 18:11:47
Temat: Re: Co powinnas wiedziec o kluseczkach Barilla !!Dnia 2013-10-04 16:49, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>
> Mój ojciec pisał pracę magisterską na temat
> żywnosci na przełomie wieków, pisał ją 2 lata,
Szacun.
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2013-10-04 21:32:24
Temat: Re: Co powinnas wiedziec o kluseczkach Barilla !!> najwięcej czasu spędził na Wawelu w Archiwum i
> Bibliotece Krakowskiej Kapituły Katedralnej i tamtejsze źródła koscielne
> podają to wszystko bardzo szczegółowo.
a podpijał wino mszalne?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2013-10-05 08:39:32
Temat: Re: Co powinnas wiedziec o kluseczkach Barilla !!W dniu 2013-10-03 14:39, a...@s...net pisze:
> !). Jak wyglada producent kluskow, czyli Guido Barilla.
> http://www.lintraprendente.it/wp-content/themes/cc_n
ewspaper/timthumb.php?src=http://www.lintraprendente
.it/wp-content/uploads/2013/04/guido-barilla.jpg&q=9
0&w=479&zc=1
>
> 2). Jak wygladaja konsumenci kluseczkow:
> http://us.123rf.com/400wm/400/400/sumners/sumners090
7/sumners090700012/5204818-an-overweight-man-enjoyin
g-a-plate-of-spaghetti--shot-with-fish-eye-lens--foc
us-is-on-the-face.jpg
> http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/114391
84/2/stock-photo-11439184-big-man-eating-spaghetti.j
pg
> http://thumbs.dreamstime.com/x/fat-man-eating-pasta-
17962637.jpg
>
> 3). Jak wyglada z bliska sam produkt:
> https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-fr
c1/578705_10152023223152985_1371968490_n.jpg
>
> Smacznego,
> Basia
Bez kozery powiem, że jest co najmniej pińcet produktów bardziej
tuczących od kluseczków złożonych z mąki i wody, jedzonych z umiarem.
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2013-10-05 12:25:27
Temat: Re: Co powinnas wiedziec o kluseczkach Barilla !!
> Bez kozery powiem, że jest co najmniej pińcet produktów bardziej
> tuczących od kluseczków złożonych z mąki i wody, jedzonych z umiarem.
500 potraw z ziemniaka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2013-10-05 12:44:56
Temat: Re: Co powinnas wiedziec o kluseczkach Barilla !!W dniu 2013-10-04 16:49, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 04 Oct 2013 12:51:05 +0200, u...@d...invalid napisał(a):
>
>> Kiedyś to się jadło ciężki chleb ze słoniną lub smalcem. Ziemniaki
>> krasiło skwarkami i polewało tłuszczem, gdzie kwaśne mleko było tylko
>> dodatkiem. Kiełbasa była tłusta jak cholera, bo po uboju się niczego nie
>> marnowało a ten tłuszcz w coś trzeba było władować. Chude było tylko od
>> święta (szynki, schaby). Dobry rosół rozpoznawało się po rozmiarach
>> pływających oczek.
>
> To mówisz o tzw bogatej wsi, nie o zwyczajnej. Zwyczajna jadała głównie
> pokarm roślinny i mleko/ser/jajka. Przy czym już jajka to był luksus...
> Typowy obiad to ziemniaki i mleko. Rzadko jajka, bo jajka się sprzedawało
> na targu. Podczas żniw jajka, ser i ew. mięso dostawali głownie kosiarze z
> uwagi na wysiłek fizyczny. Mój ojciec pisał pracę magisterską na temat
> żywnosci na przełomie wieków, pisał ją 2 lata, bardzo intensywnie pracując
> nad zebraniem materiałów - najwięcej czasu spędził na Wawelu w Archiwum i
> Bibliotece Krakowskiej Kapituły Katedralnej i tamtejsze źródła koscielne
> podają to wszystko bardzo szczegółowo.
>
No widzisz... a i tak chudzi jak patyki, ale dziadek krzepę miał to
trzeba było przyznać. Mimo to do bogatych to ja ich bym nie zaliczał,
szczególnie że kartofle, słonina do rarytasów nie należały. Własne
zboża, krowy, konie, kaczki, świnie, kury mieli, więc może inaczej
powinienem na to patrzeć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |