Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.task.gda.pl!news.mm.pl!.POSTED!not-for-mail
From: u...@d...invalid
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co powinnas wiedziec o kluseczkach Barilla !!
Date: Sat, 05 Oct 2013 12:44:56 +0200
Organization: Multimedia Polska SA
Lines: 25
Message-ID: <l2oqg3$fnd$1@news.mm.pl>
References: <f...@g...com>
<c...@g...com>
<97r4v56e1wmr$.1q2mmsxv4xrew$.dlg@40tude.net> <l2m6fn$i8d$1@news.mm.pl>
<1b0hm5yq8v3tt$.w7pvq6dqfc5t$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 37.190.190.233
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.mm.pl 1380969795 16109 37.190.190.233 (5 Oct 2013 10:43:15 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 5 Oct 2013 10:43:15 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:17.0) Gecko/20130801
Thunderbird/17.0.8
In-Reply-To: <1b0hm5yq8v3tt$.w7pvq6dqfc5t$.dlg@40tude.net>
X-Antivirus: avast! (VPS 131004-1, 2013-10-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:352735
Ukryj nagłówki
W dniu 2013-10-04 16:49, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 04 Oct 2013 12:51:05 +0200, u...@d...invalid napisał(a):
>
>> Kiedyś to się jadło ciężki chleb ze słoniną lub smalcem. Ziemniaki
>> krasiło skwarkami i polewało tłuszczem, gdzie kwaśne mleko było tylko
>> dodatkiem. Kiełbasa była tłusta jak cholera, bo po uboju się niczego nie
>> marnowało a ten tłuszcz w coś trzeba było władować. Chude było tylko od
>> święta (szynki, schaby). Dobry rosół rozpoznawało się po rozmiarach
>> pływających oczek.
>
> To mówisz o tzw bogatej wsi, nie o zwyczajnej. Zwyczajna jadała głównie
> pokarm roślinny i mleko/ser/jajka. Przy czym już jajka to był luksus...
> Typowy obiad to ziemniaki i mleko. Rzadko jajka, bo jajka się sprzedawało
> na targu. Podczas żniw jajka, ser i ew. mięso dostawali głownie kosiarze z
> uwagi na wysiłek fizyczny. Mój ojciec pisał pracę magisterską na temat
> żywnosci na przełomie wieków, pisał ją 2 lata, bardzo intensywnie pracując
> nad zebraniem materiałów - najwięcej czasu spędził na Wawelu w Archiwum i
> Bibliotece Krakowskiej Kapituły Katedralnej i tamtejsze źródła koscielne
> podają to wszystko bardzo szczegółowo.
>
No widzisz... a i tak chudzi jak patyki, ale dziadek krzepę miał to
trzeba było przyznać. Mimo to do bogatych to ja ich bym nie zaliczał,
szczególnie że kartofle, słonina do rarytasów nie należały. Własne
zboża, krowy, konie, kaczki, świnie, kury mieli, więc może inaczej
powinienem na to patrzeć.
|