Data: 2013-10-05 12:44:56
Temat: Re: Co powinnas wiedziec o kluseczkach Barilla !!
Od: u...@d...invalid
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-10-04 16:49, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 04 Oct 2013 12:51:05 +0200, u...@d...invalid napisał(a):
>
>> Kiedyś to się jadło ciężki chleb ze słoniną lub smalcem. Ziemniaki
>> krasiło skwarkami i polewało tłuszczem, gdzie kwaśne mleko było tylko
>> dodatkiem. Kiełbasa była tłusta jak cholera, bo po uboju się niczego nie
>> marnowało a ten tłuszcz w coś trzeba było władować. Chude było tylko od
>> święta (szynki, schaby). Dobry rosół rozpoznawało się po rozmiarach
>> pływających oczek.
>
> To mówisz o tzw bogatej wsi, nie o zwyczajnej. Zwyczajna jadała głównie
> pokarm roślinny i mleko/ser/jajka. Przy czym już jajka to był luksus...
> Typowy obiad to ziemniaki i mleko. Rzadko jajka, bo jajka się sprzedawało
> na targu. Podczas żniw jajka, ser i ew. mięso dostawali głownie kosiarze z
> uwagi na wysiłek fizyczny. Mój ojciec pisał pracę magisterską na temat
> żywnosci na przełomie wieków, pisał ją 2 lata, bardzo intensywnie pracując
> nad zebraniem materiałów - najwięcej czasu spędził na Wawelu w Archiwum i
> Bibliotece Krakowskiej Kapituły Katedralnej i tamtejsze źródła koscielne
> podają to wszystko bardzo szczegółowo.
>
No widzisz... a i tak chudzi jak patyki, ale dziadek krzepę miał to
trzeba było przyznać. Mimo to do bogatych to ja ich bym nie zaliczał,
szczególnie że kartofle, słonina do rarytasów nie należały. Własne
zboża, krowy, konie, kaczki, świnie, kury mieli, więc może inaczej
powinienem na to patrzeć.
|