Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Ewa" <e...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Cukinia i kabaczek w przetworach - proszę o radę
Date: 6 Sep 2005 21:10:09 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 40
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1126033809 22084 213.180.130.18 (6 Sep 2005 19:10:09
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Sep 2005 19:10:09 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 80.55.242.154, 192.168.243.157
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; .NET CLR 1.1.4322)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247548
Ukryj nagłówki
Witam,
Mam kilka cukinii i kabaczków. Chciałabym bardzo zrobić z nich jakiś taki
przetwór ( ;) ) który by mi pozwolił na to, żeby w zimie zrobić na przykład
leczo z nimi w roli głównej.
Jakie przetwory mogłyby być tu zastosowane? Żadne kiszenie czy narynowanie nie
wchodzi w grę chyba co?
Znalazłam w archiwum parę przepisów np na cukinię smażoną:
CUKINIA SMAZONA PASTERYZOWANA
1kg cukinii, 5 łyzek oleju, glowka czosnku, lyzeczka kwasku cytr., sol.
Cukinie obrac, usunac nasiona, pokroic w drobna kostke. Cukinie usmazyc na
oleju, ciagle mieszajac. Do usmazonej cukinii + roztarty z sola czosnek i
kwasek rozpuszczony w lyzce przegotowanej wody. Wymieszac wszystko i
nakladac do sloikow, ugniatajac by nie zostaly wolne przestrzenie.
Pasteryzowac 25'.
Lub też na:
CUKINIA W ZALEWIE POMIDOROWEJ
Cukinie umyc, pokroic ze skórka w kostke (ok 1,5cm). Pokrojona gotowac ok 3'
w duzej ilosci osolonej do smaku wody. Odsaczyc. Przygotowac przecier
pomidorowy (ponizej podam na niego przepis) doprawic do smaku sola, cukrem
odrobina pieprzu lub ostra papryka czerwona. Napelnic sloje przecierem w 1/3
wysokosci wlozyc do niego cukinie i dolac znmowu przecieru. Cukinia musi byc
cala przykryta przecierem. Pasteryzowac 30'.
Czy takie przepisy są ok?
A poza tym - wstyd się przyznać - co to tak naprawdę
znaczy "pasteryzowanie" ...? Wybaczcie może głupie pytanie - ja dopiero
zaczynam szaleć w kuchni ... :)
Czekam na odpowiedzi i dziękuję za pomoc :)
Ewa
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|