Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dajmy sobie... owsa! Dajmy sobie... owsa!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Dajmy sobie... owsa!

następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!peer01.iad.highwind
s-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx01.iad01.new
shosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl
!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Dajmy sobie... owsa!
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
Date: Sun, 29 Jun 2014 23:46:58 +0200
Message-ID: <rde3c3fsotln$.1objm5xghu7vl.dlg@40tude.net>
Lines: 167
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.156.142
X-Trace: 1404078419 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2367 83.6.156.142:7084
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 11472
X-Received-Body-CRC: 4068897935
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:356345
Ukryj nagłówki

"(...)Kelly i wsp. [37] podjęli się opracowania meta analizy wyników prac
oceniających wpływ pełnoziarnistych przetworów zbożowych na wskaźniki
przemiany lipidowej we krwi. Okazało się, że 8 z 10 wybranych
reprezentatywnych badań dotyczyło przetworów z owsa. Autorzy wskazali, że
włączenie do diety przetworów owsianych powodowało średnio o 7,3 mg/dl
większe zmniejszenie stężenie cholesterolu całkowitego i o 6,9 mg/dl
stężenia cholesterolu LDL we krwi niż odpowiednie diety kontrolne,
ubogie w pełnoziarniste produkty zbożowe.
W roku 2003 FDA określiła dodatkowo, że oświadczenia zdrowotne
dotyczące wpływu rozpuszczalnych w wodzie składników błonnika pokarmowego
na występowanie niedokrwiennej choroby serca można umieszczać na produktach
zawierających przynajmniej 0,75 g rozpuszczalnego w wodzie błonnika
pokarmowego w jednej standardowej porcji produktu, w tym na
produktach zawierających otręby owsiane i/lub płatki owsiane, i/lub
pełnoziarnistą mąkę owsianą, i/lub pełne ziarno jęczmienia lub
pełnoziarnistą mąkę z jęczmienia [64]. Równocześnie warto zaznaczyć, że w 1
porcji przetworów owsianych znajduje się 1,5 - 2,0 g
rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego. Zmodyfikowano także treść
oświadczenia, które obecnie brzmi: ,,Rozpuszczalne składniki błonnika
pokarmowego z produktów takich, jak np. pełnoziarniste przetwory owsiane,
jako część diety ubogiej w nasycone kwasy tłuszczowe i chole-
sterol mogą zmniejszać ryzyko chorób serca". Oświadczenie to musi też
zawierać informację o zawartości rozpuszczalnych w wodzie składników
błonnika pokarmowego w jednej porcji produktu i o jego ilości, która
spożyta dziennie zapewni uzyskanie korzystnego efektu prozdrowotnego [64].

Korzystny wpływ produktów owsianych nie ogranicza się tylko do działania
hipocholesterolemicznego. Włączenie do diety otyłych mężczyzn
przetworów owsianych, dostarczających 5,5 g ?-glukanów dziennie
spowodowało również zmniejszenie stężenia we krwi aterogennych małych,
gęstych lipoprotein LDL (średnio o 17 %),
w porównaniu z dietą zawierającej przetwory z pszenicy, która powodowała
zwiększenie ich stężenia (średnio o 60 %) [15]. Równocześnie wpływ
włączenia do diety przetworów owsianych jest niezależny od pozostałych jej
modyfikacji. U osób z hipercholesterolemią, stosujących dietę
niskoenergetyczną wzbogaconą w 35 - 50 g otrąb
owsianych dziennie, zaobserwowano istotnie większe zmiany stężenia
cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL we krwi niż u osób stosujących
jedynie standardowe zalecenia dietoterapii otyłości [6].

Na obecnej liście oświadczeń zdrowotnych EFSA, dotyczących wpływu składni-
ków żywności na funkcje organizmu, umieszczono oświadczenia dotyczące m.in.
owsa oraz ?-glukanów z owsa i ich wpływu na stężenie cholesterolu we krwi
(ID 754, 801, 1465, 2934), a Zespół ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i
Alergii (NDA) uznał, że słusznym jest zamieszczanie oświadczenia, że:
,,Regularne spożycie ?-glukanów przyczynia się do utrzymania prawidłowego
stężenia cholesterolu we krwi" [59].
Wg US FDA do grupy produktów, na których umieszczać można oświadczenie
zdrowotne, zaliczono również te zawierające preparat węglowodanowy Oatrim,
powstały z mąki lub otrąb owsianych, w wyniku enzymatycznej hydrolizy
skrobi [13]. Oatrim jest bogaty w rozpuszczalne w wodzie składniki błonnika
owsianego (zawiera zwykle od 5 do 10 % ?-glukanów) i stanowi
niskokaloryczny (1 kcal/g) substytut tłuszczu wykorzystywany w produkcji
lodów, mrożonych deserów, wyrobów piekarniczych i ciastkar-
skich, serów, odtłuszczonego mleka, koktajli, czekolady, napojów typu
instant, sosów, majonezu, masła i margaryny o zredukowanej zawartości
tłuszczu, masła orzechowego, zup, przetworów mięsnych, nadając tym
produktom sprężystą, elastyczną teksturę
i kremową, wilgotną konsystencję. Powstały po połączeniu Oatrim z wodą żel
zachowuje stałą konsystencję w temperaturze pokojowej i temperaturze ciała,
a w wyższej temperaturze, stosowanej w czasie obróbki termicznej
żywności, ma postać płynną.
Dodatek Oatrim do odtłuszczonego mleka nadaje odczucie mleka zawierającego
2 % tłuszczu [34]. Wśród preparatów owsianych bogatych w ?-glukany
(od 5 do 50 %) można wymienić również hydrokoloidowe ekstrakty,
takie jak: Nutrim, czy C-Trim, mogące stanowić dodatek funkcjonalny
i/lub być substytutem tłuszczu [68]. Preparaty bogate w owsiane ?-glukany,
takie jak Oatrim czy Nutrim, podobnie jak inne przetwory owsiane, wykazują
działanie hipocholesterolemiczne [12, 54].
?-glukany owsa mają dużą zdolność wiązania wody i tworzenia roztworów wod-
nych o zwiększonej lepkości. Hipocholesterolemiczne działanie ?-glukanów
zależy od ich rozpuszczalności w wodzie. ?-glukany o większym
stopniu rozpuszczalności zwiększając lepkość treści pokarmowej wpływają na
tworzenie się micelli, ich strukturę i skład, w przewodzie pokarmowym. W
następstwie tego zmniejsza się wchłanianie tłuszczu i cholesterolu, jak
również wchłanianie zwrotne kwasów żółciowych, powodując zwiększenie ich
wydalania z kałem [2]. Naturalne otręby owsiane zmniejszają
wchłanianie cholesterolu o 19 % i zwiększają wydalanie kwasów żółciowych i
cholesterolu o 40 %, zwiększając jednocześnie syntezę kwasów żółciowych o
57 % w porównaniu z otrębami poddanymi hydrolizie, o mniejszej zawartości
?-glukanów (4,5 g 14 Ewa Lange
vs. 11,6 g ?-glukanów) [19].
Zmniejszone wchłanianie tłuszczu i cholesterolu oraz
zmniejszenie reabsorpcji kwasów żółciowych, spowodowane zwiększonym
spożyciem rozpuszczalnych w wodzie składników błonnika pokarmowego,
zaburza konwersję pierwotnych do wtórnych kwasów żółciowych, powodując w
konsekwencji, że cholesterol syntetyzowany w wątrobie kierowany jest
głównie do produkcji kwasów żółciowych, zmniejszając jego dostępność do
syntezy lipoprotein i stężenie we krwi [1, 18].
Otręby owsiane nasilają też wzrost bifidobacterii (Lactobacillus rhamnous
GG, Lactooccus lactis) oraz produkcję w jelicie grubym kwasu octowego i
propionowego, które hamować mogą działanie reduktazy
hydroksyl-metylo-glutaryco-CoA (HMG CoA), kontrolującej endogenną
syntezę cholesterolu [44. 52]. Zaobserwowano również, że
u osób, które włączyły do swojej codziennej diety przetwory owsiane
zmniejszało się także stężenie apolipoproteiny B, co może wskazywać na
zwiększone zapotrzebowanie
na cholesterol w wątrobie w związku z nasiloną syntezą kwasów żółciowych,
jak również zwiększenie liczby receptorów dla lipoprotein LDL i w
konsekwencji większe ich wychwytywanie z krążenia [6]. Równocześnie
potencjalny korzystny wpływ przetworów owsianych, bogatych w rozpuszczalne
w wodzie składniki błonnika pokarmowego, na stężenie cholesterolu HDL we
krwi może być związany również ze zwiększeniem aktywności białka
transportującego estry cholesterolu (CETP - cholesterol ester
transport protein) [67].
Do hipocholesterolemicznego działania przetworów owsianych przyczyniać
się mogą także zawarte w nich fitosterole oraz tokotrienole. Fitosterole
ograniczają wchłanianie cholesterolu i zwiększają jego wydalanie do światła
jelita. We frakcji niezmydlającej się oleju owsianego występują
fitosterole (350 - 500 ?g/s.m.), głównie ?-sitosterol (62 % steroli),
?5-awenasterol (21 % steroli) oraz kampesterol i stigmaste-
rol [9]. Tokotrienole, szczególnie ?- i ?-tokotrienol, występujące w dużych
ilościach w otrębach i zarodku są inhibitorami reduktazy
hydroksymetyloglutarylo CpA i mogą zmniejszać syntezę cholesterolu w
wątrobie.
Przetwory owsiane bogate są także w nienasycone kwasy tłuszczowe,
których hipocholesterolemiczne właściwości znane
są od wielu lat [38].

Wpływ przetworów owsianych na gospodarkę węglowodanową

Włączenie przetworów owsianych do diety wpływa nie tylko na metabolizm
lipidów, ale i na metabolizm węglowodanów w organizmie poprzez opóźnienie
opróżniania żołądka oraz utrudnienie trawienia i absorpcji w jelicie
cienkim, sprzyja poprawie kontroli glikemii u osób z zaburzeniami
tolerancji glukozy i cukrzycą typu 2 [41].
Mniejszej i wolniej narastającej glikemii po posiłku zawierającym owies
towarzyszy zmniejszone wydzielanie insuliny, dlatego posiłek
zawierający produkty owsiane wpływać może również na zmniejszenie
odpowiedzi glikemicznej po następnym posiłku [49]. Beta-glukany owsiane,
o znacznym stopniu rozpuszczalności w wodzie, w istotny sposób
zmniejszały zarówno glikemię, jak i insulinemię w odróżnieniu od tej
samej ilości (5 g lub 10 g/d) ?-glukanów jęczmiennych, o mniejszej
zawartości składników rozpuszczalnych w wodzie [7].



(...)Produkty owsiane, szczególnie tradycyjne płatki owsiane, otręby
owsiane i mąka owsiana mają relatywnie mniejszy indeks glikemiczny
niż odpowiednie produkty pszenne, jęczmienne czy kukurydziane (tab. 2).
Jenkins i wsp. [35] zaobserwowali, że zmniejszenie glikemii po spożyciu
produktów owsianych zależy od udziału w nich ?-glukanów. Każdy 1 g
?-glukanów owsianych w posiłku zmniejsza indeks glikemiczny średnio o 1 %.
Również dodatek do posiłku przetworów owsianych, takich jak mąka, czy
płatki w istotny sposób zmniejszał glikemię u osób otyłych i/lub
u osób z cukrzycą typu 2 [5, 61]
Granfeldt i wsp. [27] zaobserwowali natomiast, że dodatek ?-glukanów
owsianych do posiłku (chleb biały, jogurt) wpływa istotnie na
glikemię wtedy, gdy wynosi min. 4 g. Na glikemię po spożyciu produktów
owsianych wpływa także stopień ich przetworzenia. ,,Grubsze" płatki owsiane
(1,0 mm), bez względu na rodzaj wstępnych zabiegów technologicznych,
powodowały mniejszą odpowiedź glikemiczną i insulinową, jak również
istotnie mniejszy indeks glikemiczny i insulinowy
niż ,,cieńsze" płatki owsiane (0,5 mm) (GI - 51-57 vs. 66 - 88 %; Indeks
insulinowy -
58-77 vs. 84 - 102) [26]. (...)"




I to nie wszystko!
Reszta tu (uwaga - plik .pdf):
http://tiny.pl/q8l8f


--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.06 Hans Kloß
30.06 Stokrotka
30.06 Dawid
30.06 Hans Kloß
30.06 Ikselka
30.06 Qrczak
30.06 Qrczak
30.06 Jarosław Sokołowski
30.06 Jarosław Sokołowski
30.06 Hans Kloß
30.06 Ikselka
30.06 FEniks
01.07 paskuda03
01.07 Ikselka
01.07 Hans Kloß
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?