Data: 2008-01-03 20:37:01
Temat: Dlaczego forma rdzewieje?
Od: k...@w...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
Najpierw życzę wszystkim samych sukcesów kulinarnych i nie tylko. w
2008 roku.
A teraz do rzeczy. Zakupiłam blachę (producent z Białegostoku) taką
zwyczajną do ciasta błyszczącą, o takim jakby wzorku- wybijane
kwadraciki. Na pewno wiecie o co chodzi bo sa po sklepach. Sęk w tym
że to całe błyszczące zlazło jest goła blacha jak na starej rynnie,
mam to badziestwo ponad 2 lata nie "wypiekło sie " to to, , nie zrobił
sie zaden nagar jak na formach mojej mamy. poza tym pieczone w tym
mięso czuć metalem a wszelkie ciasto z owocami robi się zielone, nawet
przez papier czy folię aluminiowa, a poza tym rdzewieje
niemiłosiernie.
Jest na to jakis sposób typu " wypalenie" jak przy patelniach? Czy
wyrzucić badziestwo od razu. No ale jak wyrzucę to co kupić. Zaznaczam
że formy silikonowe i pokryte wszelkimi teflonowatymi powłokami nie
wchodzą w grę, nie lubie tego i juz. A może macie jakieś sprawdzone
formy, producentów?
Katarzyna -Rzeszowianka
|