Data: 2005-06-02 14:15:42
Temat: Ekspresowa młoda kapusta/Było:gotowanie warzyw a ich kolor
Od: "cherokee" <c...@n...o2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zachęcona ceną 1 zł kupiłam dzisiaj małą główkę młodej kapusty. W związku z
brakiem czasu potraktowałam ją ekspresowo:
Posiekałam umytą kapustę wcale nie tak drobno, małą marchewkę starłam na
grubych oczkach tarki, pokroiłam w talarki 3 małe dymki i posiekałam koperek
(ilościowo ok. 3 korzonki - patrząc na dół pęczka koperku).
Roztopiłam na patelni 1/4 kostki margaryny, wrzuciłam wszystko +1/2 łyzeczki
cukru i przykryłam pokrywką na chwile, zeby zmniejszyło objętość. Nastepnie
posoliłam i posypałam pieprzem, przykryłam pokrywką i dusiło się to tak z 10
minut, bo juz nie miałam cierpliwości dłużej czekac.
No i wyszło pyszne - po pierwsze zachowało piękne kolory, po drugie nie
miało zasmażki, więc nie było cięzkie, po trzecie zdązyło się udusić, więc
nie było twarde. Polecam.
pozdr
cherokee
|