Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl
!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Fajne przepisy.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
Date: Wed, 19 Sep 2012 00:27:11 +0200
Message-ID: <1d52w2rb659go.hgnk4f7796f5$.dlg@40tude.net>
Lines: 173
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.137.31
X-Trace: 1348007317 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1214 79.191.137.31:50123
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348070
Ukryj nagłówki
"Podawał ten przepis niegdyś imć Pan Mikołaj Rej z Nagłowic:
"Nuż ćwikiełki w piec namotawszy, a dobrze przypiekłszy, nadobnie
ochędożyć, w talerzyki nakrajać, a także w faseczkę ułożyć, chrzanikiem, co
najdrobniej ukrężawszy, przetrząsnąć, bo będzie długo trwała, a także
koprem włoskim, trochę przetłukszy, przetrząsać, a octem pokrapiać, a solą
też trochę przesalać, tedy to jest tak osobny przysmak; bo i rosołek bardzo
smaczny i sama pani ćwikła będzie bardzo smaczna i bardzo pachnęła"."
"Ser topiony z kminkiem, którego rodowód sięga końca XIX wieku. W dawnych
czasach zwany był ?hauskyjzą?. Spotykany był na Opolszczyźnie, Śląsku i w
Wielkopolsce. Na ogół powstawał z niesprzedanego twarogu, stąd zapewne jego
wielkopolska nazwa - ?zgliwek? lub ?zgliwik?. Spotykany jest także w kuchni
niemieckiej pod nazwą ?kochkäse?. Dzięki smażeniu nie musiał być
przechowywany w chłodnych piwnicach. Do dzisiaj wytwarzany jest wedle
domowych przepisów, z sera twarogowego chudego i ćwierć tłustego, a
następnie pasteryzowany, bez dodatku konserwantów. Można dodawać do niego
także czosnek, cebulę, pieprz, szczypior, zioła, nawet jaja i piwo (dwa
ostatnie dodatki są popularne na Śląsku).
W śląskiej gwarze przepis brzmiał tak:
"Hauskyjza (inakszy ?dumowo kyjza s kminkym?) - kunsumowo szpecyjo
rychtowano s bjouyj kyjze a kminka, s kerych robi sie miszung, uodstowjo go
na pora dniuw, a potym trza go zgrzoć a skwarzić. Hauskyjza forymniy wunio,
kej dugo niyprane fuzekle"."
http://www.blejtrama.bro.pl/konserwa.html
Polecam też inne przepisy z tej strony, całkiem normalnym językiem pisane:
"Buraczki marynowane"
Buraczki kiszone na barszcz
Buraczki tarte
Bez czarny - sok
Bez czarny - kwiat - syrop
Cukinia w occie
Cukinia kiszona
Ćwikła Mikołaja Reja
Ćwikła z chrzanem
Fasola Jaś
__________________________
Filety z kurczaka
"Galareta Chłopska"
Golonka ze słoja
Golonka prasowana
Imbirówka
Jabłka w occie
Kompot
Kompot z Podlasia
__________________________
Kapusta kiszona
Keczup ziołowy
Kiełbasa drobiowa
Kiełbasa ze słoja
Kiełbaski w pomidorach
Konserwa wojskowa
Łopatka w sosie
Musztarda
Miodek z mniszka
__________________________
Mielonka wieprzowa
Ocet aromatyzowany
Ocet jabłkowy
Ogórki małosolne
Ogórki kiszone
Ogórki konserwowe
Ogórki chili
Ogórkowe ślimaki
Podpiwek
__________________________
Piwo grzane
Pikle
Papryka konserwowa
Różane konfitury
Rabarbar - syrop
Ser twarogowy
Ser smażony hauskyjza
Słonina wojskowa
___________________________
Słonina mielona
Słonina solona
Smarowidło babci
Smalec
Smalec z mięsem
Sosnowy syrop
Śliwki w marynacie
Truskawki mrożone
Hejże ha :-)
--
XL
|