Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia GOTOWANIE SZYNKI

Grupy

Szukaj w grupach

 

GOTOWANIE SZYNKI

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2004-03-16 13:21:36

Temat: GOTOWANIE SZYNKI
Od: "Ania" <a...@w...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam! Mam ochotę ugotować szynkę na święta - żeby jak najmniej przypominała
te plastikowe paskudztwa, które teraz można kupić.

I pytania do znawców:

- jaka szynka nadaje się do tego najlepiej (peklowana?)
- macie jakiś WYPRÓBOWANY przepis (bo pewnie gotuje się ją z róznymi
przyprawami)

Z góry dzięki za pomoc

Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-17 07:10:56

Temat: Re: GOTOWANIE SZYNKI
Od: Marian <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ania wrote:

> Witam! Mam ochotę ugotować szynkę na święta - żeby jak najmniej
> przypominała te plastikowe paskudztwa, które teraz można kupić.
>
> I pytania do znawców:
>
> - jaka szynka nadaje się do tego najlepiej (peklowana?)
> - macie jakiś WYPRÓBOWANY przepis (bo pewnie gotuje się ją z róznymi
> przyprawami)
>
> Z góry dzięki za pomoc
>
> Ania
Koniecznie peklowana. Będzie bardziej krucha i nabierze apetycznego koloru.
Najlepszy przepis na peklowanie i gotowanie szynki jest w poczciwej "Kuchni
polskiej". Jeszcze zdążysz ją upeklować przed świętami.
--
Marian

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-17 21:39:21

Temat: Re: GOTOWANIE SZYNKI
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Ania wrote:
>
> > Witam! Mam ochotę ugotować szynkę na święta - żeby jak najmniej
> > przypominała te plastikowe paskudztwa, które teraz można kupić.
> >
> > I pytania do znawców:
> >
> >     - jaka szynka nadaje się do tego najlepiej (peklowana?)
> >     - macie jakiś WYPRÓBOWANY przepis (bo pewnie gotuje się ją z róznymi
> > przyprawami)
> >
> > Z góry dzięki za pomoc
> >
> > Ania
> Koniecznie peklowana. Będzie bardziej krucha i nabierze apetycznego koloru.
> Najlepszy przepis na peklowanie i gotowanie szynki jest w poczciwej "Kuchni
> polskiej". Jeszcze zdążysz ją upeklować przed świętami.
> --
> Marian
Witam!
Ja również nie lubię gotowych wędlin, więc robię je sama.
Obowiązkowa szynka świąteczna :
1 kg szynki wieprzowej
przyprwa do peklowania staropolska / wypróbowałam- bardzo dobra/.
Szynkę wrzucam do marynaty z przyprawą i trzymam 3-4 dni.Wyjąć z marynaty.
Następnie gotuję na bardzo małym ogniu ok. 1 godz.
Czas gotowania- 1kg mięsa- 1 godzina.
Szynka stygnie w wodzie w której się gotowała.
pzdr.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-17 21:59:23

Temat: Re: GOTOWANIE SZYNKI
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <5...@n...onet.pl> m...@p...onet.pl
wrote:
>> Ania wrote:
>>
> Ja również nie lubię gotowych wędlin, więc robię je sama.
> Obowiązkowa szynka świąteczna :
> 1 kg szynki wieprzowej
> przyprwa do peklowania staropolska / wypróbowałam- bardzo dobra/.
> Szynkę wrzucam do marynaty z przyprawą i trzymam 3-4 dni.Wyjąć z
> marynaty. Następnie gotuję na bardzo małym ogniu ok. 1 godz. Czas
> gotowania- 1kg mięsa- 1 godzina. Szynka stygnie w wodzie w której się
> gotowała. pzdr.

Ale gdzie ta wędlina? ;-)

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-18 10:58:08

Temat: Re: GOTOWANIE SZYNKI
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora


> In <5...@n...onet.pl> m...@p...onet.pl
> wrote:
> >> Ania wrote:
> >>
> > Ja również nie lubię gotowych wędlin, więc robię je sama.
> > Obowiązkowa szynka świąteczna :
> > 1 kg szynki wieprzowej
> > przyprwa do peklowania staropolska / wypróbowałam- bardzo dobra/.
> > Szynkę wrzucam do marynaty z przyprawą i trzymam 3-4 dni.Wyjąć z
> > marynaty. Następnie gotuję na bardzo małym ogniu ok. 1 godz.  Czas
> > gotowania- 1kg mięsa- 1 godzina.  Szynka stygnie w wodzie w której się
> > gotowała. pzdr.
>
> Ale gdzie ta wędlina? ;-)
>
> Władysław
Jak to gdzie? Właśnie tutaj- gotowana szynka. Robię również kiełbasę, baleron
itp.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-18 11:10:35

Temat: Re: GOTOWANIE SZYNKI
Od: "batory" <b...@w...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:5a33.00000c0b.405980bf@newsgate.onet.pl...
>
> > In <5...@n...onet.pl> m...@p...onet.pl
> > wrote:
> > >> Ania wrote:
> > >>
> > > Ja również nie lubię gotowych wędlin, więc robię je sama.
> > > Obowiązkowa szynka świąteczna :
> > > 1 kg szynki wieprzowej
> > > przyprwa do peklowania staropolska / wypróbowałam- bardzo dobra/.
> > > Szynkę wrzucam do marynaty z przyprawą i trzymam 3-4 dni.Wyjąć z
> > > marynaty. Następnie gotuję na bardzo małym ogniu ok. 1 godz. Czas
> > > gotowania- 1kg mięsa- 1 godzina. Szynka stygnie w wodzie w której się
> > > gotowała. pzdr.
> >
> > Ale gdzie ta wędlina? ;-)
> >
> > Władysław
> Jak to gdzie? Właśnie tutaj- gotowana szynka. Robię również kiełbasę,
baleron
> itp.
>
Bez wędzenia? Bo mi się wydaje, że wędlina to powinna być wędzona, inaczej
to jest tak zwane "zimne mięso" - wszak podaje się półmisek zimnych mięs i
wędlin
Pozdrawiam - Agnieszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-18 11:26:31

Temat: Re: GOTOWANIE SZYNKI
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c3c07h$kd8$1@nemesis.news.tpi.pl> batory wrote:
>
> Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:5a33.00000c0b.405980bf@newsgate.onet.pl...
>>
> Bez wędzenia? Bo mi się wydaje, że wędlina to powinna być wędzona,

Słowo "wędlina" dwno już rozszerzyło swoje znaczenie na inne wyroby
masarskie podobne do wędzonych, np. salami taż się nazywa wędliną, a
nawet salceson czy kaszankę.

> inaczej to jest tak zwane "zimne mięso" - wszak podaje się półmisek
> zimnych mięs i wędlin

Jednak ja też nie nazwałbym raczej gotowanej w domu szynki "wędliną"

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-18 11:35:05

Temat: Re: GOTOWANIE SZYNKI
Od: "batory" <b...@w...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
>
> Jednak ja też nie nazwałbym raczej gotowanej w domu szynki "wędliną"
>
Chyba, żeby była uwędzona
Pozdr. - A.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-19 01:47:41

Temat: Re: GOTOWANIE SZYNKI
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:20040318122634883+0100@news.onet.pl...
> Słowo "wędlina" dwno już rozszerzyło swoje znaczenie na inne wyroby
> masarskie podobne do wędzonych, np. salami taż się nazywa wędliną, a
> nawet salceson czy kaszankę.
===
Doprawdy? Może w Centaly.
W ten sposób można dojść do astronomicznych absurdów:
- wędlina = salceson,
- surówka = kukurydza z puszki,
- pieczeń = mięso wyjęte z rosołu,
- schabowy = takie coś z soi,
- świeże, soczyste jarzyny = kostka knora.
itd...

O język trzeba dbać. Wystarczy już, że mamy schab z indyka. Może więc, niech
przynajmniej wędlina pozostanie wędliną?

waldek
===


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-30 09:32:30

Temat: Re: GOTOWANIE SZYNKI
Od: "Filip J" <f...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości > In
<5...@n...onet.pl> m...@p...onet.pl
> wrote:
> >> Ania wrote:
> >>
> > Ja również nie lubię gotowych wędlin, więc robię je sama.
> > Obowiązkowa szynka świąteczna :
> > 1 kg szynki wieprzowej
> > przyprwa do peklowania staropolska / wypróbowałam- bardzo dobra/.
> > Szynkę wrzucam do marynaty z przyprawą i trzymam 3-4 dni.Wyjąć z
> > marynaty. Następnie gotuję na bardzo małym ogniu ok. 1 godz. Czas
> > gotowania- 1kg mięsa- 1 godzina. Szynka stygnie w wodzie w której się
> > gotowała. pzdr.
>
> Ale gdzie ta wędlina? ;-)
>

Zapomniała się uwędzić :)
Pozdrawiam
FJ


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Lista dań, które są ordynarne
Re: Lista dań, które są ordynarne
Re: Lista dań, które są ordynarne
Re: Lista dań, które są ordynarne
Re: Lista dań, które są ordynarne

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Co z białych winogron?
Opieńki w nadmiarze
Ampongan, Transfer and Business Taxes 6th SOLUTIONS MANUAL
Smakowało mi, dynia
Mrożone cytryny?

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X