Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
ws.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp
.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!out01b.usenetserver.com!news.usenetserver.c
om!in02.usenetserver.com!news.usenetserver.com!postnews.google.com!c4g2000hsg.g
ooglegroups.com!not-for-mail
From: Darius <d...@y...ie>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Gotowanie jajek na miekko w kuchence mikrofalowej (zakonczono pomyslne
testy)
Date: Tue, 1 Jan 2008 15:21:23 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 69
Message-ID: <7...@c...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 87.239.47.81
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: posting.google.com 1199229684 8582 127.0.0.1 (1 Jan 2008 23:21:24 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 1 Jan 2008 23:21:24 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: c4g2000hsg.googlegroups.com; posting-host=87.239.47.81;
posting-account=RPZB-goAAACf4swUAIHMitJgn-lFiC1U
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.7)
Gecko/20070914 Firefox/2.0.0.7,gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:308209
Ukryj nagłówki
W noworocznym prezencie nieoficjalny przepis jak ugotowac jajka na
miekko w kuchence mikrofalowej.
W rozwiazaniu problemu pomoglo gotowanie wody na herbate w kuchence, w
szklance z grubego szkla.
Podczas gotowania wody w kuchence ma ona taka wlasciwosc , ze sie
"energetyzuje"
i po wyjeciu i wsypaniu herbaty, zaczyna sie gwaltownie gotowac
ponownie, gdyz uwalnia sie para wodna zgromadzona na dnie naczynia.
Aby woda nie wyskakiwala ze szklanki podczas gotowania wsypuje herbate
do zimnej wody i to troche pomaga, bo zamiast wyjmowac 1/3 wody,
maksymalnie wyrzuci 1/3 wody, czyli 2/3 szklanki gotowanej wody dla
nas.
I tak po kolejnych gotowaniach obracany talerzyk byl coraz bardziej
obrzygany herbata, fusami, woda
i coraz bardziej mokra kuchenka, a pary tyle, ze lakier zaczal
pecherzykowac przy gornym wylocie pary.
Ale to wszystko sie oplacilo, bo czas gotowania wody sie wydluzyl do
ok. 3 minut.
Czyli moc zaczela sie tracic na cala objetosc wody, w szklance i na
talerzyku, sciankach.
I po wlozeniu do plastikowego naczynia z Biedronbki 2 jajek i zalaniu
woda + dodajac szczypte soli,
jajka wytrzymaly 3 minuty bez sensacji. Woda sie nie zagotowala.
Po wyjeciu jeszcze sie nie obracaly i dodalem 1 minute.
Wtedy woda byla bliska wrzeniu, a jajka zaczely sie juz obracac, czyli
bialko sie scielo.
Pomaga potrzymanie w tej goraceju wodzie, bo bialko zawierajace wiecej
wody powoli dochodzi, czyli scina sie.
I tak:
zoltko jest gorace, ale plynne. REWELACJA
Bialko jest lekko sciete, czyli biale , a nie przezroczyste.
Nie ma starego bledu, ze fala stojaca scina bialko w kawalki i czesc
jest plynna, a inna to twarde kawalki
a zoltko to sprezysta pileczka.
Gotowanie jest powtarzalne, kuchenka wilgotna w srodku, rozlana woda
na talerzyku.
Co najwazniejsze, to naczynie umieszczone na talerzyku mimosrodowo,
czyli nie w srodku i pewnie dlatego
jedynie przecina fale stojaca poodczas obrotu, a nie gotuje sie
kawalkami.
Jak kto zainteresowany to nagram film na youtube, jak znajde chwile
czasu.
Ale sukces pelny.
___________________
teraz pytanko.
Dlaczego tak sie dzieje, ze np. bulka suszona w kuchence brazowi sie i
pewnie zwegla dalej,
jakkolwiek nie zawiera juz wody.
Czy czestotliwosc pracy kuchenki mikrofalowej jest ustalona jedynie
dla czasteczki wody,
czy tez pasmo jest szersze i oddzialywuje na inne zwiazki chemiczne,
mieszaniny, bialka, itp.
Chodzi glownie co sie dzieje z bezwodnymi produktami.
Darius
|