Data: 2008-01-01 23:21:23
Temat: Gotowanie jajek na miekko w kuchence mikrofalowej (zakonczono pomyslne testy)
Od: Darius <d...@y...ie>
Pokaż wszystkie nagłówki
W noworocznym prezencie nieoficjalny przepis jak ugotowac jajka na
miekko w kuchence mikrofalowej.
W rozwiazaniu problemu pomoglo gotowanie wody na herbate w kuchence, w
szklance z grubego szkla.
Podczas gotowania wody w kuchence ma ona taka wlasciwosc , ze sie
"energetyzuje"
i po wyjeciu i wsypaniu herbaty, zaczyna sie gwaltownie gotowac
ponownie, gdyz uwalnia sie para wodna zgromadzona na dnie naczynia.
Aby woda nie wyskakiwala ze szklanki podczas gotowania wsypuje herbate
do zimnej wody i to troche pomaga, bo zamiast wyjmowac 1/3 wody,
maksymalnie wyrzuci 1/3 wody, czyli 2/3 szklanki gotowanej wody dla
nas.
I tak po kolejnych gotowaniach obracany talerzyk byl coraz bardziej
obrzygany herbata, fusami, woda
i coraz bardziej mokra kuchenka, a pary tyle, ze lakier zaczal
pecherzykowac przy gornym wylocie pary.
Ale to wszystko sie oplacilo, bo czas gotowania wody sie wydluzyl do
ok. 3 minut.
Czyli moc zaczela sie tracic na cala objetosc wody, w szklance i na
talerzyku, sciankach.
I po wlozeniu do plastikowego naczynia z Biedronbki 2 jajek i zalaniu
woda + dodajac szczypte soli,
jajka wytrzymaly 3 minuty bez sensacji. Woda sie nie zagotowala.
Po wyjeciu jeszcze sie nie obracaly i dodalem 1 minute.
Wtedy woda byla bliska wrzeniu, a jajka zaczely sie juz obracac, czyli
bialko sie scielo.
Pomaga potrzymanie w tej goraceju wodzie, bo bialko zawierajace wiecej
wody powoli dochodzi, czyli scina sie.
I tak:
zoltko jest gorace, ale plynne. REWELACJA
Bialko jest lekko sciete, czyli biale , a nie przezroczyste.
Nie ma starego bledu, ze fala stojaca scina bialko w kawalki i czesc
jest plynna, a inna to twarde kawalki
a zoltko to sprezysta pileczka.
Gotowanie jest powtarzalne, kuchenka wilgotna w srodku, rozlana woda
na talerzyku.
Co najwazniejsze, to naczynie umieszczone na talerzyku mimosrodowo,
czyli nie w srodku i pewnie dlatego
jedynie przecina fale stojaca poodczas obrotu, a nie gotuje sie
kawalkami.
Jak kto zainteresowany to nagram film na youtube, jak znajde chwile
czasu.
Ale sukces pelny.
___________________
teraz pytanko.
Dlaczego tak sie dzieje, ze np. bulka suszona w kuchence brazowi sie i
pewnie zwegla dalej,
jakkolwiek nie zawiera juz wody.
Czy czestotliwosc pracy kuchenki mikrofalowej jest ustalona jedynie
dla czasteczki wody,
czy tez pasmo jest szersze i oddzialywuje na inne zwiazki chemiczne,
mieszaniny, bialka, itp.
Chodzi glownie co sie dzieje z bezwodnymi produktami.
Darius
|