Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.g
azeta.pl!www.gazeta.pl!not-for-mail
From: "echo w necie" <e...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Jablka - raczej nie na slodko
Date: Tue, 21 Oct 2003 09:47:02 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 29
Message-ID: <bn2vam$s53$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: sd4.miks.uj.edu.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1066729622 28835 172.20.26.238 (21 Oct 2003 09:47:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Oct 2003 09:47:02 +0000 (UTC)
X-User: echosonda
X-Remote-IP: sd4.miks.uj.edu.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177054
Ukryj nagłówki
Witam,
Mam w domu kilka kilo jablek i musze je w miare szybko przerobic. Nie za
bardzo widza mi sie potrawy typoowo slodkie i deserowe (ciasta, ryz z
jablkami, nalesniki itp odpadaja). Wiem ze ciezko cos z jablek wyprodukowac
zeby bylo pikantne, ale mzoe byc cos co bedzie polazceniem smakow : slodko-
kwasne, slodko-curry itd.
W ramach wkupienia sie i przedstawienia o co mzoe mi chodzic w zwiazku z
jablkami przepisik, polecam:
Skladniki:
1 kg jablek niezbyt miekkich
0,75 kg fileta z kurczaka
troszku oleju, masła, piperz, sol, odrobina curry jak ktos lubi
Sos: pól szklanki oliwy, pol szklanki musztady dijon (albo jakies z ziarnami
gorczycy), pol szkalnki plynnego miodu
Dzialanie:
Mieso wysamarowacv pieprzem i sola, obsmazyc. Oliwe dokaldnie wymieszac z
musztarda i miodem. Mieso do rondla polac polowa sosu, dusic delikatnie
dolewajac sosik. Jablka pokroic na czastki, oblozyc mieso w rondlu i dalej
dusic. Uwazac by nie przypalic. Zdjac z ognia gdy jablka beda miekkie.
Rewelacja!
pzodrawiam, a to echooooo...........
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|