Data: 2003-10-21 09:47:02
Temat: Jablka - raczej nie na slodko
Od: "echo w necie" <e...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
Mam w domu kilka kilo jablek i musze je w miare szybko przerobic. Nie za
bardzo widza mi sie potrawy typoowo slodkie i deserowe (ciasta, ryz z
jablkami, nalesniki itp odpadaja). Wiem ze ciezko cos z jablek wyprodukowac
zeby bylo pikantne, ale mzoe byc cos co bedzie polazceniem smakow : slodko-
kwasne, slodko-curry itd.
W ramach wkupienia sie i przedstawienia o co mzoe mi chodzic w zwiazku z
jablkami przepisik, polecam:
Skladniki:
1 kg jablek niezbyt miekkich
0,75 kg fileta z kurczaka
troszku oleju, masła, piperz, sol, odrobina curry jak ktos lubi
Sos: pól szklanki oliwy, pol szklanki musztady dijon (albo jakies z ziarnami
gorczycy), pol szkalnki plynnego miodu
Dzialanie:
Mieso wysamarowacv pieprzem i sola, obsmazyc. Oliwe dokaldnie wymieszac z
musztarda i miodem. Mieso do rondla polac polowa sosu, dusic delikatnie
dolewajac sosik. Jablka pokroic na czastki, oblozyc mieso w rondlu i dalej
dusic. Uwazac by nie przypalic. Zdjac z ognia gdy jablka beda miekkie.
Rewelacja!
pzodrawiam, a to echooooo...........
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|