Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.
edu.pl!uw.edu.pl!news.pw.edu.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Jablkowy ser
Date: Thu, 15 Nov 2001 22:07:33 +0100
Organization: Warsaw University of Technology
Lines: 36
Message-ID: <9t1aqi$3hu$1@julia.coi.pw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: julia.coi.pw.edu.pl 1005858450 3646 148.81.93.2 (15 Nov 2001 21:07:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@p...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 15 Nov 2001 21:07:30 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:81949
Ukryj nagłówki
Podaje obiecany przepis na ser jablkowy.
7 kg kwasnych jablek (np. Antonowek)
1 1/2 kg cukru
cynamon
Obrane i pokrojone w 8-ki lub 16-ki jablka trzeba zasypac cukrem, wymieszac
i zostawic na 1-2 dni, aby powstal sok. Wtedy sok trzeba zlac do naczynia i
gotowac na bardzo malym ogniu, az sciemnieje, zgestnieje i zostanie mniej
wiecej polowa soku. Wtedy wsypjemy jablka z cynamonem i gotujemy, caly czas
mieszajac, az masa bedzie odpowiednio gesta.
Masa jest dobra, gdy juz przestaje lipnac do scianek naczynia. Mozna
sprawdzic rowniez inaczej. Na wilgotna sciereczke wlozyc troche masy prykryc
sucha i scisnac. Jezeli masa juz sie nie przyklei, to znaczy, ze przyszedl
koniec gotowania. Wtedy mase jablkowa wykladamy do wilgotnych plotnianych
lub z gazy woreczkow i wieszamy w przewiewnym miejscu, aby wyschly. Mozna
takze wylozyc do plaskich zmoczonych w zimnej wodzie naczyn, a gdy zastygnie
wyjac i podsuszyc. przechowywac zawiniete w pergamin w chlodnym i suchym
miejscu.
Aby otrzymac ser marmurkowy, do gotowanego soku wsypujemy 3/4 jablek, a
reszte na samym koncu gotowania, aby nie zdazyly sie rozgotowac. W taki
sposob nasz ser bedzie w ciapki ;o)
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
|