Data: 2001-11-15 21:07:33
Temat: Jablkowy ser
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Podaje obiecany przepis na ser jablkowy.
7 kg kwasnych jablek (np. Antonowek)
1 1/2 kg cukru
cynamon
Obrane i pokrojone w 8-ki lub 16-ki jablka trzeba zasypac cukrem, wymieszac
i zostawic na 1-2 dni, aby powstal sok. Wtedy sok trzeba zlac do naczynia i
gotowac na bardzo malym ogniu, az sciemnieje, zgestnieje i zostanie mniej
wiecej polowa soku. Wtedy wsypjemy jablka z cynamonem i gotujemy, caly czas
mieszajac, az masa bedzie odpowiednio gesta.
Masa jest dobra, gdy juz przestaje lipnac do scianek naczynia. Mozna
sprawdzic rowniez inaczej. Na wilgotna sciereczke wlozyc troche masy prykryc
sucha i scisnac. Jezeli masa juz sie nie przyklei, to znaczy, ze przyszedl
koniec gotowania. Wtedy mase jablkowa wykladamy do wilgotnych plotnianych
lub z gazy woreczkow i wieszamy w przewiewnym miejscu, aby wyschly. Mozna
takze wylozyc do plaskich zmoczonych w zimnej wodzie naczyn, a gdy zastygnie
wyjac i podsuszyc. przechowywac zawiniete w pergamin w chlodnym i suchym
miejscu.
Aby otrzymac ser marmurkowy, do gotowanego soku wsypujemy 3/4 jablek, a
reszte na samym koncu gotowania, aby nie zdazyly sie rozgotowac. W taki
sposob nasz ser bedzie w ciapki ;o)
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
|