Data: 2007-11-30 10:52:09
Temat: KWAS CHLEBOWY
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zostało mi trochę chleba razowego, pokroiłem na kromki i zarumieniłem w
piekarniku. Postawiłem 10 litrów wody na ogniu i zagotowałem ten chleb, gdy
wywar ostygł do około 20°C dodałem pół paczki świeżych drożdży o około 0,5kg
cukru zamieszałem - zostawiłem do rana. Rano rozlałem do butelek po piwie -
tylko do wysokosci szyjki - nie wolno więcej, zakapslowałem i wyniosłem do
piwnicy. Dziś (trzeci dzień) otworzyłem jedma butelkę, spieniła się, ale
otwierałem wolno ostrożnie upuszczając gazu. Wysmienity kwas - przesycony
gazem, aż szczypał w język.
Na takim kwasie można jeszcze upiec chleb, ugotować biały barszcz,
ugotować barszcz ukraiński.
Wyśmienity na kaca!!!
|