Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kajmak Makłowicza Kajmak Makłowicza

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kajmak Makłowicza

Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfe
ed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Rafał Wylociński" <w...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kajmak Makłowicza
Date: Sat, 28 Dec 2002 23:40:38 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 49
Message-ID: <aul9bl$i8m$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: py197.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1041115318 18710 217.99.8.197 (28 Dec 2002 22:41:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 28 Dec 2002 22:41:58 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:139946
Ukryj nagłówki

Witam.

Obejrzałem dziś (nie bez przyjemności) Makłowicza na TVPolonia (odc 9).
Jednym z przepisów były kruche babeczki z kajmakiem. Niestety ufny swej
pamięci nie zanotowałem proporcji. To był błąd. Czy ktoś z grupowiczów
oglądał i zapisał lub poda własny wypróbowany przepis. Nie był to kajmak z
mleka w puszce lecz z mleka w proszku (przepis na ten z mleka w puszce
znam). Wdzięczny będę za pomoc.

Żeby się wkupić podaję przepis na kruche z owocami.

3 żółtka
3 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka (250) g Kasi lub innej margaryny do pieczenia.
1-2 łyżki gęstej śmietany (18%).
owoce - jabłka z kompotu, brzoskwinie, gruszki, wiśnie (bez pestek
raczej;) ) Najlepsza jest konfitura wiśniowa :)))
Ważne jest żeby owoce były dobrze odciekłe (odcieknięte sic!)

Posiekać mąkę, proszek, cukier z margaryną, dodać żółtka i śmietanę. Szybko
zagnieść ciasto. Nie wyrabiać za długo. Jeżeli klei się do rąk dodać trochę
mąki (ale nie za dużo). Wysmarowaną blachę (średnią lub większą) wylepić
ciastem. Z białek ubić sztywną pianę. W trakcie ubijania niewielką ilością
piany (przyszłej) wysmarować ciasto. Do ubitej piany dodać 3-4 łyżki cukru.
Na ciasto układać owoce i pianę z białek. Na dużą blaszkę piany będzie mało
i lepiej ją ubić z większej ilości białek, więc ciasto bobrze jest piec jak
zostanie ma trochę białek z innego pieczenia lub gotowania.
Piec w temp 180°C przez godzinę. Jeżeli blaszka będzie mniejsza czas
pieczenia wydłużyć.
W piekarnikach elektrycznych piec bez termoobiegu i z grzaniem TYLKO od
dołu.

Czas przygotowania 15 minut

Smacznego


--
___________________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał

Malawi na:
http://213.134.130.46/wylot2/


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
28.12 Zenek
28.12 Zenek
29.12 Rafał Wylociński
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?