Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfe
ed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Rafał Wylociński" <w...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kajmak Makłowicza
Date: Sat, 28 Dec 2002 23:40:38 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 49
Message-ID: <aul9bl$i8m$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: py197.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1041115318 18710 217.99.8.197 (28 Dec 2002 22:41:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 28 Dec 2002 22:41:58 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:139946
Ukryj nagłówki
Witam.
Obejrzałem dziś (nie bez przyjemności) Makłowicza na TVPolonia (odc 9).
Jednym z przepisów były kruche babeczki z kajmakiem. Niestety ufny swej
pamięci nie zanotowałem proporcji. To był błąd. Czy ktoś z grupowiczów
oglądał i zapisał lub poda własny wypróbowany przepis. Nie był to kajmak z
mleka w puszce lecz z mleka w proszku (przepis na ten z mleka w puszce
znam). Wdzięczny będę za pomoc.
Żeby się wkupić podaję przepis na kruche z owocami.
3 żółtka
3 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka (250) g Kasi lub innej margaryny do pieczenia.
1-2 łyżki gęstej śmietany (18%).
owoce - jabłka z kompotu, brzoskwinie, gruszki, wiśnie (bez pestek
raczej;) ) Najlepsza jest konfitura wiśniowa :)))
Ważne jest żeby owoce były dobrze odciekłe (odcieknięte sic!)
Posiekać mąkę, proszek, cukier z margaryną, dodać żółtka i śmietanę. Szybko
zagnieść ciasto. Nie wyrabiać za długo. Jeżeli klei się do rąk dodać trochę
mąki (ale nie za dużo). Wysmarowaną blachę (średnią lub większą) wylepić
ciastem. Z białek ubić sztywną pianę. W trakcie ubijania niewielką ilością
piany (przyszłej) wysmarować ciasto. Do ubitej piany dodać 3-4 łyżki cukru.
Na ciasto układać owoce i pianę z białek. Na dużą blaszkę piany będzie mało
i lepiej ją ubić z większej ilości białek, więc ciasto bobrze jest piec jak
zostanie ma trochę białek z innego pieczenia lub gotowania.
Piec w temp 180°C przez godzinę. Jeżeli blaszka będzie mniejsza czas
pieczenia wydłużyć.
W piekarnikach elektrycznych piec bez termoobiegu i z grzaniem TYLKO od
dołu.
Czas przygotowania 15 minut
Smacznego
--
___________________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał
Malawi na:
http://213.134.130.46/wylot2/
|