Data: 2001-10-23 20:51:27
Temat: Kapusta marynowana "Kuchnia Bożenki" :o)
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> A co to takiego kapusta marynowana? Brzmi nieziemsko ...
Smakuje tez mniammmm.... :o)
Potrzebna jest kapusta, papryka czerwona, cebula i marchew - co do
proporcji, to kapusty oczywiscie ma byc nawiecej, a reszty tak nieduzo do
koloru i do lekkiego smaku . Kapuste kroimy w nieduze kwadraty, papryke w
paski, cebule w polkrazki, marchew tez w polkrazki lub scieramy na tarce o
duzych oczkach. Wszystko ukladamy warstwami w naczyniu, przyciskamy talerzem
i zalewamy goraca marynata. Marynuje sie tak okolo 12 godz. (nie musi stac w
lodowce, u mnie zawsze stoi przykryte w szafce).
Marynata:
1 litr wody
100 gr cukru
100 gr octu (9%)
1 lyzka soli
Woda + sol i cukier, gdy zacznie sie gotowac, trzeba wlac ocet i zalac
kapuste.
Uwielbiam taka kapustke, jest lekko ostrawa i chrupiaca :o))
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
|