Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Poziomka" <p...@e...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kielbasa w piwie
Date: Thu, 31 Jul 2003 00:37:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <bg9h4u$4e0$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pq118.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1059604447 4544 217.99.0.118 (30 Jul 2003 22:34:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Jul 2003 22:34:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:167407
Ukryj nagłówki
Witam! :-))
Dzisiaj na obiad kosztowalam kielbase w piwie. Przy okazji przegladalam
czasopisma. Oto co znalazlam w Polityce, w dziale "Kultura" (sic!), artykul
Piotra Sarzyńskiego pod duzo mowiacym tytulem "Dmuchanie w banana". Oto
fragmencik:
"Twórczość zawsze skłania do eksperymentów, a czasy przełomu sprzyjają
odważnym, wynoszą ich na piedestały. Czy dziś, w 2003r., można już
zweryfikowac osiągnięcia dekady, wskazać liderów, którzy przetrwają? Obecny
na wystawie Marcin Berdyszak ma w swym dorobku prace, w których urządzenia
mechaniczne wykorzystywane są do nadmuchiwania sztucznych bananów. Można w
tym pomyśle doszukać się złośliwej alegorii współczesnej młodej sztuki
polskiej, gdzie wielki wysiłek służy błahej sprawie. Ale można też odczytać
ją w budujący sposób: oto z dobrze znanych nam skrawków życia wykreowana
zostaje całkiem nowa rzeczywistość. Na tej wystawie podobnego dylematu
dostarcza niemal każda praca."
Przelykajac kesy kielbasy i wczytujac sie w tresc artykulu doszukalam sie w
nim kilku niescislosci, ale ogolnie jest OK. Polecam przeczytanie calosci!
:-)))))
Kielbasa w piwie (przepis normalny):
1/2 kg bialej kielbasy
3 szklanki piwa jasnego, piwa, nie popluczyn
duza cebula
3 zabki czosnku
2 lyzki maki
4 lyzki masla
sol, pieprz, przyprawa do zup
Piwo zagotowac. Wlozyc do niego kielbase w calosci, zabki czosnku i grubo
pokrojona cebule. Gotowac na malym ogniu pol godziny, przykryte. Potem
odstawic na pol godziny.
Wylowic cebule i czosnek (technika dowolna, byle skuteczna). Zmiazdzyc to.
Zrobic zasmazke (maslo+ maka), dodac zmiazdzona cebule z czosnkiem, pieprz,
przyprawe do zup i zalac to wszystko piwem. Podgrzac.
Kielbase w tym czasie pokroic w grube plastry. Na koniec zalac ja sosem
piwnym.
Podawac z ziemniakami, z jasnym piwem w kuflu.
Poziomka
|