Data: 2006-03-15 14:43:16
Temat: Makaron domowy - jak przechowywać?
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Od nowa odkrywam banalne nawet zupy, nie mówiąc już o
pastach wszelakich - smakują znacznie lepiej z własnym makaronem.
Makaron jest standardowy - mąka, jajka, sól. Tyle, że ciężko
za każdym razem robić świeży makaron.
Według dostępnych mi źródeł, można przechowywać po przesuszeniu
w chłodnym miejscu.
A tu http://www.skutecznie.pl/index.php?strona=info&id=17
7&%3Cb
nawet pisano że do 2 - 3 miesięcy, ale to raczej gruba przesada.
Problem w tym, że piękny żółciutki (zdrobnienie celowe) makaron
po dniu w lodówce nabiera brzydkiego szarawego koloru i wydaje
mi się, że smakuje już gorzej.
Ma ktoś jakieś pomysły? Dodam, że makaron cięty w maszynce,
więc ciasto jest dużo mniej wilgotne niż mogłoby być przy krojoniu
ręcznym.
Czy to może być przyczyną problemów?
--
Zdrówka - Wojtek H.
|