Data: 2006-03-15 15:11:15
Temat: Re: Makaron domowy - jak przechowywać?
Od: "Qrczak" <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> napisał w wiadomości
news:op.s6gluep45prtiq@pc62.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
...
> Witam!
>
> Od nowa odkrywam banalne nawet zupy, nie mówiąc już o
> pastach wszelakich - smakują znacznie lepiej z własnym makaronem.
>
> Makaron jest standardowy - mąka, jajka, sól. Tyle, że ciężko
> za każdym razem robić świeży makaron.
>
> Według dostępnych mi źródeł, można przechowywać po przesuszeniu
> w chłodnym miejscu.
> A tu http://www.skutecznie.pl/index.php?strona=info&id=17
7&%3Cb
> nawet pisano że do 2 - 3 miesięcy, ale to raczej gruba przesada.
>
> Problem w tym, że piękny żółciutki (zdrobnienie celowe) makaron
> po dniu w lodówce nabiera brzydkiego szarawego koloru i wydaje
> mi się, że smakuje już gorzej.
>
> Ma ktoś jakieś pomysły? Dodam, że makaron cięty w maszynce,
> więc ciasto jest dużo mniej wilgotne niż mogłoby być przy krojoniu
> ręcznym.
> Czy to może być przyczyną problemów?
Moja mać trzymała w pudełku po butach, wcześniej wysuszone dobrze, warstwowo
przełożone papierem. Długo leżały i nie brzydły.
Q
|