Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Masło, masełko , masełeczko... Masełko (2)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Masełko (2)

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "MIR" <m...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Masełko (2)
Date: Wed, 16 Feb 2005 18:33:46 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 143
Message-ID: <cv00do$i5o$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cuuuv3$65l$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: aqf52.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1108575480 18616 83.26.165.52 (16 Feb 2005 17:38:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 16 Feb 2005 17:38:00 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:231874
Ukryj nagłówki

Witam ponownie

Do niektórych wypowiedzi, dopisuję kilka słów komentarza. Przepraszam za
stosowanie powtórzeń - uważam jednak, że dzięki tym cytatom, nasz dialog
staje się bardziej zrozumiały.
______________________

> Ja tu czegoś nie rozumiem - czy polskie normy nakazują naszym Mućkom
dodawać
> utwardzaczy do mleka?

Nie tylko utwardzaczy... Proces produkcji nie polega jedynie na mechanicznym
mieszaniu śmietany. Pracownicy zakładów wiedzą, jakie dodatki - oprócz
smakowych, zapachowych, koloryzujących, konserwujących, bądź utwardzających
- są dodawane do śmietany. Wiedzą, ale mówią o tym niezbyt chętnie...
______________________

> Bo odkąd pamietam prawdziwe wiejskie masło było twarde jak kamien
> (schłodzone), a to, co proponuja nam w sklepach to jakies mieszanki o
smaku
> E-masła. Nawet masło śmietankowe w pomaranczowo-białych papierkach nie
jest
> juz takie jak dawniej.

Tak się składa, że większość wypowiedzi dotyczących masła, nacechowanych
jest
sentymentem do tradycji i przekonaniem, że dawniej masło było lepsze, niż
dziś.
Zresztą, nie tylko masło...
______________________

> Z tego co zauważyłam to z masłami wygląda to tak: z lodówki są za twarde
> żeby je posmarować, jak poleżą całą noc to są zupełnie rozpłynięte i
> obrzydliwe, podpłynięte żółtym czymś. Sprawa się ma nieco lepiej z masłami
> osełkowymi, President, a najlepiej z Kerrygold, które nawet po całej nocy
> jest zwarte, tylko kosztuje 6zł/250g :(

Masło jest ważnym składnikiem wielu dań. NIEODPOWIEDNIE masło użyte do
jajecznicy, względnie jako dodatek do makaronu lub ryżu, znacząco
pogarsza smak. Dlatego niektórzy wolą jajecznicę na margarynie.
Ja również zwróciłem uwagę na masło "President", nie pamiętam jednak czy
pochodzi ono z Kerrygold - czy to jest masło irlandzkie?
______________________

> Dlatego ja niestety musiałam polubić margarynę, bo pomieszczenia z 15
> stopniami nie posiadam (a posiadają taką spiżarkę moi dziadkowie i u nich
> masłem się zajadam na kilogramy, bo ma dokładnie idealną konsystencję :D)
>
> Agata

Na kilogramy? - a co z kaloriami..?
______________________

> Nieprawda. Dobrze zrobione wiejskie masło jest miękkie nawet mocno
> schłodzone. Wiem, bo robiłem.

No i jest wreszcie głos praktyka, który wie to lepiej, niż większość nas,
bo sam to robił. R O B I Ł - ale pewnie już się tym nie zajmuje..
______________________

> Ja też z autopsji piszę, ale to chyba ze dwadzieścia lat temu było, jak
> babcia je robiła. I kroiło się je w cieniutkie wiórki na chleb, takie
> schłodzone.
>
> pozdr
>
> cherokee

A dziś, nawet na wsi nikt już pewnie tego nie robi i coraz mniej jest tych,
którzy pamiętają, jak to się robiło...
______________________

> To,że masło polskie jest rzeczywiście dziwnie twarde to też problem,
> który mnie od dawna zastanawia. Niestety nie wiem dlaczego, ale nie
> myślę, żeby dodawano do niego jakieś "utwardzacze". Raczej nie jest po
> prostu zbyt dobrze oczyszczane. Innym dziwnym zjawiskiem jest to, ma
> zwyczaj pienić się w trakcie podgrzewania, a następnie szybko "palić".
>
> Władysław

Wskutek łatwości przypalania się, masło nie nadaje się do pączków.
Skłonność do przypalania, nie wynika z zawartych zanieczyszczeń - jest
to cecha, zawartych w maśle tłuszczów. Czy są to tłuszcze pochodzenia
roślinnego, czy zwierzęcego? Z trawy, siana, kiszonek - a zatem
roślinnego, przetwarzanego następnie przez organizm zwierzęcy. Obróbki
końcowej dokonuje - lepiej lub gorzej - człowiek, a właściwie przemysł.
______________________

> Dobrze Smarowne R - tak się nazywa marka masła z producenci z całego
> świata.
> Zawsze się daje rozsmarować.
> Poza tym zwyczajowo polskie masło 82% i sprawdzam, czy się ugina pod
> palcem.
> Nawet takie samo masło od tego samego producenta bywa najczęściej inne
> niż poprzednio.
> To nie tak jak w socjalizmie, gdzie jednak masło ekstra było Ekstra
> [smarowne], nie mówiąc o Delikatesowym.
> --
> Pozdrawiam, Jerzy

W socjazmie "różne były hasła - margaryna zamiast masła". Tym niemniej,
jakość masła - cena również - była wówczas stosunkowo stabilna...
______________________

> Tylko że "R" to nie jest masło, a mieszanka tłuszczów :-)
> Z polskich:
> Maluta ekstra
> JAGR Warlubie
>
> Pozdrawiam
> Magda

Ostatnio byłem konsumentem tego właśnie masła z Warlubia, ale obecnie
pojawiły się jakieś problemy z jego dostawami. Czy ktoś z Państwa wie,
co się właściwie w Warlubiu dzieje?
______________________

> Coś mi się obiło o uszy, że masło z mleka "zimowego" jest twardsze niż z
> "letniego", zależnie od tego, co jedzą krowy w danym sezonie. Nie dam
głowy
> za prawdziwość tego twierdzenia, bo ZTCW krowy z dużych hodowli są
karmione
> paszą niezależnie od pory roku, a nie skubią sobie zieloną trawkę...
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
______________________

> Dobrze słyszałaś, inne jest masło wiosenne, inne letnie i inne zimowe z
> kiszonek czy siana.
> Liczy się też technologia produkcji i użyty [jednorodny] surowiec.
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
______________________

Dziękuję wszystkim za interesujące wypowiedzi. Dzięki nim, miałem okazję
poznać Wasze opinie, dotyczące maślanego tematu, do którego - jak sądzę
- będziemy jeszcze nieraz wracać.

Z pozdrowieniem ( - ) MIR



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
16.02 Wladyslaw Los
16.02 Wladyslaw Los
16.02 Wladyslaw Los
16.02 Magdalena Bassett
16.02 Maciej Jastrzebski
16.02 Maciej Jastrzebski
16.02 Magdalena W.
16.02 Krzysiek.B
16.02 JerzyN
17.02 Lilla
17.02 JerzyN
17.02 Magdalena Bassett
18.02 Marek
18.02 Maciej Jastrzebski
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem