Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mięso - co robić, żeby nie było "gumowe" itd.?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mięso - co robić, żeby nie było "gumowe" itd.?

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2010-05-12 08:21:27

Temat: Mięso - co robić, żeby nie było "gumowe" itd.?
Od: Yarael Poof <m...@p...USUNTOonet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam.
Czy ktoś ma może gdzie spisane zasady jak piec/gotować różne rodzaje
mięsa? Nigdy tego nie pamiętam. Jedne żeby były miekkie trzeba długo
smażyć lub gotować, inne właśnie wtedy robią się gumowate itd.
Generalnie interesuje mnie wieprzowina, wołowina i drób, dokładniej
kurczaki i indyk.
Zawsze albo mi wyjdzie za twarde-gumowate, albo suche, albo surowe.
Osttanio widziałem w kuchnia.tv jak Jamie Olivier robił jakąś pieczeń
wieprzową - normalnie aż się sama rozpadała...

Maciej

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


2. Data: 2010-05-12 08:59:05

Temat: Re: Mięso - co robić, żeby nie było "gumowe" itd.?
Od: Theli <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Yarael Poof pisze:
> Witam.
> Czy ktoś ma może gdzie spisane zasady jak piec/gotować różne rodzaje
> mięsa? Nigdy tego nie pamiętam. Jedne żeby były miekkie trzeba długo
> smażyć lub gotować, inne właśnie wtedy robią się gumowate itd.
> Generalnie interesuje mnie wieprzowina, wołowina i drób, dokładniej
> kurczaki i indyk.
> Zawsze albo mi wyjdzie za twarde-gumowate, albo suche, albo surowe.
> Osttanio widziałem w kuchnia.tv jak Jamie Olivier robił jakąś pieczeń
> wieprzową - normalnie aż się sama rozpadała...

W skrócie:
Mieso chude, ,,czyste'', czyli samo mięso bez włókien, np. piersi z
kurczaka - krótko w niskiej temperaturze.
Mięso tłuste, a nawet nie tyle tłuste, co poprzerastane włóknami jak np.
karkówka, wołowina - długo w wysokiej temperaturze.

th

--
http://nitkowo.bloog.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

baranina / jagniecina ???
Kompot z rabarbaru.
WWL TV
Grzybobrania...
młoda kapusta

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Jakie jabłka to racuchów
Fenkuł
Kaczka pieczona rozpływająca się w ustach - po ikselsku :-)
Puree grochu i jabłek - do golonki (przypomnienie).
Sola pod beszamelem.

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X