Data: 2000-08-29 13:43:53
Temat: Odp: Jak się robi racuchy?
Od: "Joanna" <j...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
> >mąki razowej pszennej samej albo z kukurydzianą pomieszanej ze dwie
> >szklanki, szczyptę soli zmiksować z wodą aby ciasto wolno z łyżki
spływało.
> >można dodać cynamonu czy mielonych goździków i ze 2-3 słodkie jabłka
> >pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o grubych oczkach. pomieszać.
na
> >rozgrzany tłuszcz (niewiele) kłaść kółka cista i smażyć na brązowo z obu
> >stron dociskając lekko. jeść same albo polane słodem (syropem z daktyli)
> >jeśli ktoś lubi słodsze.
Cos mi tu jajka brakuje i mleka, ale moze w tamtych okolicach inaczej sie
robi racuchy:)
W kazdym razie ja robie tak:
maka, mleko i jajko z odrobina soli i proszku do pieczenia miksuje,
proporcje takie na wyczucie, zeby nie bylo za zadkie, ani za geste, dodaje
starte na grubej tarce jablko i na rozgrzany olej klade lyzka placuszki.
Szybko sie smaza i jeszcze cieple posypuje cukrem pudrem.
Przepis jak na nalesniki (wiem, wiem uprzedzajac wszelkie sugestie), ale ja
wlasnie tak je robie. Sa delikatne puszyste i pyszne. Mozna jeszcze bialko
oddzielnie ubic i dodac do masy - to juz jak kto lubi.
smacznego
Joanna
|